Hoppa till huvudinnehåll

Stora Enso: Ett mänskligt fel i bokföringen

Bild: Yle stora enso

Skogsbolaget Stora Ensos informationsdirektör betecknar det återkommande felet i bokföringen som "mänskligt".

– Det var ett mänskligt fel, som började som ett litet misstag och som sedan återkom år efter år. Det var inte ett stort enskilt misstag, säger informationsdirektör Lauri Peltola.

Det är fråga om Stora Ensos bokföring under de år då bolaget ägde amerikanska Consolidated Paper. Ägandet orsakade bolaget miljardförluster och investerarna ser att Stora Enso artificiellt höll aktievärdet högt under åren 2001-2006.

– De anklagelserna är fullständigt grundlösa, säger Peltola.

– Också i det ytterst osannolika fallet att värdet på aktierna skulle vara överskattat, så korrigerades det senast i samband med nedskrivningarna år 2008.

Värdet på Stora Ensos aktie dök år 2009 till ungefär hälften av det ursprungliga värdet och det har inte stigit efter det.

– Jag befarar att utvecklingen av värdet på bolagets aktie inte på något sätt är kopplat till de ärenden som nu behandlats, säger Peltola och poängterar att aktien påverkas av pappers- och massaindustrins globala strukturella problem.

Rutinerna inom bokföringen har sedermera uppdaterats, så att det mänskliga misstaget inte kan upprepas.

– Det skulle vara fel att hålla en enskild person ansvarig, säger informationsdirektör Peltola.

Koncernredovisningschef Gerard Goodwyn, som avslöjade den felaktiga bokföringen, fick sparken år 2010. Goodwyn dog tidigare i år av en sjukdomsattack.

Yle Uutiset

Läs också: Stora Enso: Allt har gått rätt till
Läs också: Svenska aktiesparare ifrågasätter Stora Ensos förklaring

Läs också