Hoppa till huvudinnehåll

Åbo funderar på nya spårvägslinjer

Miniatyrer på hur spårvagnarna såg ut senast de fanns i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman miniatysspårvagn,spårvagn,spårvagnar i åbo

Åbo stad har lyssnat på de åsikter som allmänheten och övriga intressegrupper gett angående de planerade spårvägslinjerna i staden. Nu tar man några nya linjer i beaktande i den fortsatta planeringen.

Spårvägarna är planerade att gå till Runosbacken, Slottsstaden, Kråkkärret, Skansen och Hirvensalo.

För linjen till Runosbacken fick alternativet att dra spårvägen via Hepokulta och Nättinummi mest understöd. Alternativet innebär tillgänglighet till idrottsparken i Impivaara och utvidgningsmöjlighet mot Reso.

För linjen till Slottsstaden fick alternativet via järnvägsstationen mer understöd än alternativet längs med Trädgårdsgatan. Korsningen över hamnbana är ändå problematisk och därför tar man nu en ny linje i beaktande, en som kommer från Lasarettgatan till Pansiovägen och över hamnbanan till Stor-Heikkilä. I rikting mot Salutorget fick alternativet längs med Eriksgatan mer understöd än alternativet längs Västra Långgatan.

Linjealternativen till Kråkkärret hade ingen entydig favorit. Alternativen har varit bron över Artillerigatan och Hipposbron. Nu har ett nytt alternativ presenterats där man bygger en ny bro nära Kuppis tågstation över järnvägen och Helsingforsvägen till Österås.

För Skansens del fick alternativet längs Nylandsvägen mest understöd. Andra alternativet är längs med Lemminkäinengatan.

Linjealternativen till Hirvensalo skiljer sig bara angående placeringen av övergången över Aura å. Martinsbron fick snäppet större understöd än alternativet att bygga en ny bro för kollektivtrafiken. Nu har ett nytt alternativ där spårvägen går över Kvarnbron tagits till behandling.

2 000 Åbobor deltog i en spårvagnsenkät om spårvägsalternativen. Dessutom deltog 70 Åbobor i en information för allmänheten. En arbetsgrupp ordnades för olika intressegrupper och i den deltog 20 personer. Våren 2014 kommer Åbo stad att göra en ny enkät och ordna nya arbetsgrupper och tillfällen för allmänheten. Planen för spårvägslinjerna ska vara klar sommaren 2014 varefter stadsfullmäktige tar ställning till den. Resultaten kan läsas på turunraitiotie.info.

 • Etiopiens premiärminister hailemariam desalegn

  Etiopiens premiärminister blir inte hedersdoktor vid finskt universitet

  Desalegn har beskyllts för brott mot mänskliga rättigheter.

  Tammerfors tekniska universitet var på väg att utnämna Etiopiens kontroversiella premiärminister till hedersdoktor vid universitetet i maj. Pressmeddelandet om utnämningen har ändå tagits bort från nätet, och universitetets rektor säger att det inte blir någon utnämning – eftersom premiärministern inte kan komma.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

 • Förhandsröstning på torget i Vasa

  Rösta intill Frihetsstatyn

  Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

  På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Vattendroppar

  Spillvatten från avfallsverk i Mäntyluoto får ledas ut i havet

  Regionförvaltningsverket sätter ändå strikta krav.

  Miljöföretaget Ekokem-Palvelu får behandla avfall på Mäntyluoto i Björneborg, och man har fått ett tidsbegränsat tillstånd att avleda spillvatten ut i havet. Regionförvaltningsverket har ändå satt strikta villkor för hur man tar hand om farligt avfall.

 • Skylt för Flickscoutkåren Åbo Vildar

  100 år av vilda scouter

  Flickscoutkåren Åbo Vildar firar 100 år i år.

  Det är många hundraårsjubileer som äger rum i år. Det är inte minst vårt lands födelsedag, utan även många föreningar fick återuppliva sin verksamhet i och med självständigheten 1917. Flickscoutkåren Åbo Vildar är ett av årets födelsedagsbarn som fyller hundra. Det stora talet kommer att firas på olika sätt med bland annat middag och läger.

 • Å communications designer Sam Sihvonen och VD Sanna-Maria Sarelius utanför dörren till sitt kontor

  Åbobyrå kommunicerar på kundens villkor

  Å Communications är ÅU-förlagets kommersiella kommunikatör.

  Sanna-Maria Sarelius och Sam Sihvonen på Å Communications i Åbo är handplockade för att producera snyggt innehåll.

 • Valstugor och kandidatlistor på Dalsbruks torg.

  Åboländska kandidater dåliga på att redovisa sin valfinansiering

  Förhandsredovisningen är frivillig. Kan lämnas in till 8.4.

  I Åboland har bara elva av kandidaterna lämnat in en förhandsredovisning om hur de finansierar sin valkampanj, medan mer än 200 gjort det i Åbo. Förhandsredovisningen är frivillig och kan lämnas in före valdagen, senast 8.4.