Hoppa till huvudinnehåll

Kenny har underhållit världen i fem decennier

Kenny Rogers
Kenny Rogers fokus på kenny rogers

Det är inte många artister som kan stoltsera med en 55 år lång karriär, som fortsättningsvis ser ut att blomstra. Det kan country- och popartisten Kenny Rogers göra, trots att han väl inte hör till stjärnorna som är så väldigt känd längre utanför USA:s gränser hos musiklyssnare under femtio.

Hur som helst kommer han ut med skivor med jämna mellanrum – den nyaste You can’t make old friends kommer ut idag 8.10.2013, och albumet Water & Bridges, som gavs ut för två år sedan, utnämndes till Årets album av CMT Music awards – ett pris som delas ut i Nashville på basen av fansens röster. Det som är fascinerande med Kennys karriär och de priser som han blivit premierad med, är att de baserar sig långt på musik som föddes redan på 70-talet. Låtar som Ruby, Lucille och The gambler är sånger som har blivit en del av stommen för Kennys repertoar och som framförs på hans konserter ännu idag. De har blivit premierade i flera repriser långt in på 90-talet och är det för vågat att påstå att Kenny inte skulle vara den han är utan dessa gamla hittar?

Kyrkokör och rockabilly

Kenny växte upp i Houston, Texas tillsammans med sina sju syskon. Som för så många andra amerikanska artister har det musikaliska intresset väckts i kyrkokören som barn, så också för Kenny. The Scholars hette hans första band, som han bildade med skolkompisarna och där var det rockabilly som gällde. Via grupperna The Bobby Doyle trio och The new christy minstrels gick den musikaliska vägen, och 1967 grundade han tillsammans med två andra musiker The first edition band, som blev språngbrädan för Kenny som artist.

Samarbeten med andra artster blev succé

Spelivern tog slut för The first edition-bandet åtta år senare och efter det har Kenny Rogers var soloartist. I slutet av 70-talet sjöng han mycket ihop med countrysångerskan Dottie West, vars röster matchade varandra ypperligt – hon med den mjuka altrösten och han med det relativt höga countrysoundet. Samarbetet med kvinnliga artister fortsatte förtjänstfullt också på 80-talet: vem minns inte duetten Don’t fall in love with a dreamer med sandpappersrösten Kim Carnes, eller We’ve got tonight med Sheena Easton. För att nu inte tala om succén Islands in the stream från år 1983, som gjordes tillsammans med Dolly Parton. Den sistnämnda fanns på ett album som var ett samarbete med bröderna Gibb, där de komponerade alla låtar och spelade och sjöng med på skivan. Sedan 80-talet har Lionel Richie varit en viktig samarbetspartner, och låten Lady är utan vidare den största låten som de har gjort tillsammans.

Förutom att Kenny är sångare, titulerar han sig också som låtskrivare, skivproducent, fotograf och skådespelare. Han har medverkat i några filmer och i ett tiotal tv-serier.

Fem äktenskap

Hittills har han hunnit vara gift fem gånger, och så sent som 2004 blev han pappa till två tvillingpojkar, några dagar före sin 66-årsdag. Allt som allt är han pappa till fem barn.

Summerar man Kennys karriär i siffror så har han sålt 190 miljoner skivor, tagit emot 44 olika pris och utmärkelser, gjort 32 studioalbum, och på singel-hitlistorna runtom i världen har han fått vara etta hela 30 gånger.

Fokus på Kenny Rogers
Radio Vega onsdagen den 9.10.2013 kl 21.10