Hoppa till huvudinnehåll

Lyckliga ekologiska kor

Hultgård
Hultgård Bild: YLE/Mikaela Wikström hultgård

En kall oktobermorgon besöker Yle Östnyland Hultgård i Liljendal. Det ångar om korna där de står och äter morgonmål i sina inhägnader. Hö står på menyn. Korna tuggar så det knakar. Gräset är täckt av frost och korna ser ut som en rad mörka ånglok.

Hultgård bedriver ekologiskt jordbruk och djurskötsel. Gården producerar och säljer genom direktförsäljning ekologiskt oxkött. För några år sedan började ägarparet också föda upp egna kalvar.

Ägarna Natalia och Pieter van den Hoek började med en vanlig gård, men sadlade för några år sedan om och startade en ekogård. För ägarparet är det viktigt med så kallad ren mat och de tror att efterfrågan på närodlat och ekologiskt kommer att öka i och med rapporter om diverse matskandaler.

hultgård
Tjuren och tjejerna hultgård Bild: YLE/Mikaela Wikström hultgård

Paret har provat på att sälja till stora företag, men övergått till att sälja själva till privata konsumenter och små företag. Direkt försäljning är det enda som lönar sig.

För närvarandet lunkar cirka hundra kor av rasen Aberdeen Angus omkring på gården. Tjurarna står för sig själva i en inhägnad medan kalvarna och kvigorna håller till i en annan. Endast en tjur bor med kvigorna. Några kalvar, med lurvig tjock mörk päls, tycker om att gå på äventyr och rymma ut ur inhägnaden. Kalvarna närmar sig besökare nyfiket och verkar gilla att leka kurragömma. Korna kan under sommarmånaderna fritt när som helst springa ut på ängen. Till vintern stängs porten till fältet.

Korna gillar att vara ute året runt

Korna bor utomhus hela året. Ett tak skyddar dem från de värsta regnskurarna och snöstormarna. Ägarparet håller som bäst på att forsla det sista fodret till gården inför vintern. Skördandet håller på hela sommaren och under vintertid forslas balarna till gården. Det finns något som måste göras året runt. Eftersom gården är ekologisk ska korna också äta ekologiskt hö. Det gäller att själv odla tillräckligt mycket eftersom det inte finns så många gårdar att köpa till ifrån om det skulle ta slut.

Korna har inget emot att vara ute hela året, även de kalla månaderna. Natalia berättar att djuren inte lider av kylan och Pieter inflikar att korna kommer ut snabbt igen om de får gå in i en varm ladugård.

Pieter berättar också att kon är som en bioreaktor bara den får mat så värmer den sig själv inifrån. Korna klarar sig bra i väldigt hård kyla så länge de får tillräckligt mycket mat. Dessutom blir deras mörka päls tjockare till vintern.

Invid inhägnaderna står stora rullar med halm som korna får ligga på under vintern. Kalla vintermorgnar ångar det om korna där de ligger i halmen. De är nöjda så länge mat serveras regelbundet. En traktor brummar i den kalla morgonluften, det är dags för Natalia och Pieter att åka efter det sista fodret inför vintern. Korna råmar nöjt.

Hultgårds invånare; både människor, kor, hundar och hönor är redo för vintern.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland