Hoppa till huvudinnehåll

Anna Kontula: Lyssna på sexarbetarna

Anna Kontula
Anna Kontula Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva kontula vf

Anna Kontula (VF) är riksdagsledamot och har forskat i sexarbetarnas vardag. Till Obs debatt säger hon att sexarbetarnas organisationer så gott som unisont motsätter sig kriminalisering av sexköp. De är rädda för sin egen trygghet.

- Det finns inget bevis på att sexhandelns problem beror på att man säljer och köper sex, inte heller att problemen skulle lösas med köpförbud.

Kontula medger att det finns allvarliga problem inom sexbusinessen, människohandel och våld.

- Men jag önskar att man hör dem som arbetar på fältet och på riktigt vet vad man borde göra åt det. Socialarbetare, fältpolis, sexarbetare själva, möjligen också de som köper sex.

Enligt Kontula har den rapport som justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) beställt (och som pläderar totalförbud mot sexköp) inte hört sexarbetarna.

- En minister som vill ha totalförbud beställer en rapport av forskare som man vet att också vill ha totalförbud. Och rapporten pläderar för totalförbud. Varför har man inte tagit som alternativ andra möjligheter som finns i europeiska länder?

Se intervjun med Kontula och Anna-Maja Henrikssons svar på kritiken i Obs debatt på torsdag kl 19:55 på Yle Fem och Yle Arenan.

Läs också:

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Läs också