Hoppa till huvudinnehåll

Galenskap och mentala problem i ny utställning

Att se syner, höra röster och ha överdrivna rädslor. Det är exempel på symptom som man kan känna då man lever med en mental störning. På Heurekas kommande utställning kan alla få uppleva hur det känns.

På utställningen ”Heureka är från vettet”, som handlar om psykisk hälsa, får besökarna genom olika simulationer uppleva hur det är att leva med en förvrängd verklighet.

Heidi Ekelund, utställningsproducent på Heureka tycker att man borde prata mera om psykiska problem. Bild: Yle utställningsproducent

- Vi har försökt närma oss ämnet galenskap och mental hälsa från olika synvinklar. Dels har vi funderat på hur människor som lidit av mentala problem stämplats genom tiderna. Vi hoppas att utställningens besökare börjar fundera på var gränsen för galenskap egentligen går, säger Heidi Ekelund, utställningsproducent på Heureka.

Simulationerna består av bland annat av ett fobirum där besökarna får uppleva höjdrädsla och klaustrofobi och nyckelhål där man kan få en glimt av hur galenskap behandlats genom tiderna.

Delar av utställningen har tagits fram tillsammans med personer som själva lidit av psykiska sjukdomar och i en videoberättelse med namnet ”Mitt liv” berättar de om sina upplevelser.

På utställningen kan man också lära sig om olika psykiska sjukdomar. Bild: Yle heureka är från vettet

Lär dig om dig själv

Utställningens besökare får också lära sig att känna igen och uttrycka känslor med både kroppen och ansiktet. Genom att behandla ett allvarligt ämne på ett mera lekfullt sätt hoppas man på Heureka att det ska bli lättare att tala om mentala problem.

- Vi väljer att prata högt om saker som är tabubelagda och som man kanske inte knystar så mycket om. Vi hoppas att på detta sätt kunna skapa en diskussion om mental hälsa, säger Heidi Ekelund,

Utställningen som öppnar i Vanda lördagen den 12 oktober är ett internationellt samarbete och kommer att visas också i Lissabon och Paris nästa år.