Hoppa till huvudinnehåll

Grottmannen 10 år

Sixten Lundberg (Grottmannen)
Inte ens efter 350 föreställningar har Sixten Lundberg tröttnat på att spela Grottmannen. Sixten Lundberg (Grottmannen) Bild: Svenska teatern kulturtimmen

I ett decennium har Sixten Lundberg stått på scenen och roat åskådare med sin roll som Grottmannen i Svenska Teaterns pjäs. I kväll är det jubileumsföreställning, och Lundberg är på ett prima humör.

- Tio år äldre är jag ju jämfört med när vi hade premiär, men nog känns det bra ändå! Jag tror att pjäsen har utvecklats och blivit bättre, åtminstone rytmiskt.

Man säger att en pjäs aldrig är färdig, utan att den hela tiden lever. Kommer Grottmannen på Svenska Teatern ändå att bli den fulländade pjäsen eftersom Lundberg har haft chansen att fila på den i åratal?

- Det blir aldrig perfekt eller fulländat, och jag tror att det är en del av teaterns charm. Publiken är ny varje gång, och stämingen är olika från kväll till kväll och det avspeglar sig på föreställningen. För mycket får det ändå inte påverka mig, så professionell måste man vara.

Ser inte publiken

Grottmannen har allt som allt haft 35 000 åskådare, enligt Svenska Teaterns statstik. Många har sett pjäsen flera gånger, men man behöver inte vara orolig för att Lundberg skulle börja tycka att man är för fanatisk.

- Jag ser inte publiken när jag står på scen, för jag blir bländad av strålkastarna! Folk kan tro att jag tittar dem rakt i ögonen, men det gör jag egentligen inte, avslöjar Lundberg.

En del har kallat pjäsen för stand-up, men Grottmannen är en pjäs med ett tydligt skrivet manus. Pjäsen skrevs år 1991 av Rob Becker, en amerikansk stand-up komiker, och heter på originalspråket Defending the Caveman.

Sixten Lundberg säger att han rätt så långt brukar följa texten till punkt och pricka, men om stämningen är riktigt hög kan han ändå kosta på sig att improvisera lite strax innan pausen.

- Jag brukar be herrarna stiga upp för att tacka damerna för att de har släpat med dem på teater, och då brukar jag ibland fara ut på stickspår och villovägar. Hittills det nog ändå gått alldeles bra, skrattar han.

Under kvällens jubileumsföreställning kommer inget utöver det vanliga att hända, säger han, förutom strax efter pjäsen. Vad det är vill han inte avslöja, så det får väl bara de veta som har biljetter till den slutsålda föreställningen på Stora scenen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen