Hoppa till huvudinnehåll

Obama utsåg ny Fed-chef

Feds nya chef Janet Yellen, president Barack Obama och den avgående Fed-chefen Ben Bernanke. Bild: POOL yellen

USA:s president Barack Obama har som förväntat utsett Janet Yellen till ny chef för USA:s centralbank, Federal Reserve. Det här meddelade Obama i Vita huset i dag.

Yellen blir den första kvinnan som tar över ledningen av den amerikanska centralbanken. Obama tackade Yellen för hennes förmåga att lyssna på olika åsikter och bygga konsensus, och för hennes strävan att bekämpa inflationen och jobba för ett bättre sysselsättningsläge.

Yellen har verkat som viceordförande vid Fed och väntas fortsätta på den avgående Fed-chefen Ben Bernankes linje efter att han avgår den sista januari. Janet Yellen har samarbetat nära med Bernanke för att stödja ekonomin med rekordlåga räntor och ett stort bankstöd efter finanskollapsen år 2008.

Yellen är också den första demokraten på posten sedan Paul Volker, som president Jimmy Carter utsåg år 1979.

Benämningen ska ännu godkännas av senaten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes