Hoppa till huvudinnehåll

Kaos - humor med botten i allvar

Om en dryg vecka är det premiär för Wasa teaters uppsättning av Kaos, en tragikomedi om tre kvinnor som försöker få livspusslet att gå ihop. Skådespelarna Susanne Marins, Carola Sarén och Alexandra Häggman gör sammanlagt 15 olika roller, såväl kvinnliga karaktärer som manliga.

Carola Sarén och Alexandra Häggman spelar upp scen i pjäsen Kaos, på Wasa teater.
Carola Sarén och Alexandra Häggman spelar upp scen ur pjäsen Kaos, på Wasa teater. Carola Sarén och Alexandra Häggman spelar upp scen i pjäsen Kaos, på Wasa teater. Bild: Yle / Moa Mattfolk carola sarén

- Vi har haft otroligt roligt när vi har låtit dessa karaktärer växa fram, och skruvat till dem rejält. Och onekligen har vi tagit exempel ur män och kvinnor vi känner i vår vardag, säger Alexandra Häggman under den förhandsvisning som Wasa teater organiserade på torsdagen.

- Samtidigt bottnar humorn i både allvar och sorg, alla tre huvudkaraktärer får se sina liv förändras totalt, säger Susanne Marins.

Ny finsk dramatik

Ann-Louise Bertell har regisserat pjäsen Kaos, vid Wasa teater.
Ann-Louise Bertell har regisserat Kaos. Ann-Louise Bertell har regisserat pjäsen Kaos, vid Wasa teater. Bild: Yle / Moa Mattfolk ann-louise bertell

För regin står teaterchef Ann-Louise Bertell.

- Jag sökte länge efter ett material som skulle passa våra skådespelerskor och skickliga komedienner Susanne Marins och Carola Sarén, något som skulle utmana dem, säger Ann-Louise Bertell. Det fanns inte mycket skrivet för två till tre kvinnor, men till slut hittade jag Myllyahos texter och föll för dem direkt.

Det handlar alltså om ny finsk dramatik skriven av Mika Myllyaho. Publiken får möta en lärare, en psykoterapeut och en journalist som alla råkar ut för olika typer av livskriser, i jobbet och privat. Skilsmässa, vårdnadstvister och nya relationer är några av ingredienserna.

- Jag tror igenkänningsfaktorn är rätt hög och hoppas publiken kommer att både skratta och gråta, säger Carola Sarén.

På turné i regionen

Kaos sätts upp på Studioscenen och har premiär den 19 oktober. Under tiden 8 november - 7 december turnerar uppsättningen på regionscenerna.

- Fortfarande finns det något datum då vi inte är bokade, så man kan ta kontakt om man vill boka oss för sin scen, säger Ann-Louise Bertell.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten