Hoppa till huvudinnehåll

Korruption hot för FN:s fredsbevarare

Fredsbevarare i Libanon tidigare i år
FN har fredsbevarare bland annat i Libanon. Fredsbevarare i Libanon tidigare i år Bild: Försvarsmakten /Olli Nurmi finlands försvarsmakt

Korruption är ett hot mot FN:s fredsbevarande operationer. Om korruption inte tas på allvar finns det risk för att FN-trupperna inte lyckas med sitt uppdrag, det varnar organisationen Transparency International i en ny rapport.

Just nu ansvarar FN för 15 fredsbevarande operationer runt om i världen, bland annat i Mali, Demokratiska Republiken Kongo och på Cypern. Dessutom pågår ett politiskt uppdrag i Afghanistan. Finländska fredsbevarare deltar i tio olika operationer. FN-trupperna arbetar för det mesta i områden som har drabbats av krig. Korruption och organiserad brottslighet ofta vardag för lokalbefolkningen i de drabbade länderna.

Pengar i fel händer på flera plan

Enligt en ny rapport från organisationen Transparency International finns det stor risk för att just korruption gör att FN:s fredsbevarande trupper inte lyckas med sitt uppdrag. Det är svårt för de fredsbevarande trupperna att stöda en demokratisk utveckling i länderna utan att själv bli indragna i korruption.

FN-operationerna har blivit allt dyrare under de senaste åren och kostar nu närmare sex miljarder dollar årligen. Med tanke på det här är det enligt Transparency International sannolikt att en del av pengarna används på fel sätt. Fredsbevararna stöter dels på systematisk korruption bland ledning i landet de arbetar. Dels handlar det också om att enskilda fredsbevarare gör sig skyldiga till stölder, mutor eller till exempel sexuellt våld.

Regler saknas

Det finns i nuläget inga regler eller rekommendationer för hur fredsbevarare ska tackla korruption. I rapportens nämns Afghanistan som ett konkret exempel på det här. Operationen i Afghanistan är en av de största men ändå tog det närmare tio år innan de internationella fredsbevarande trupperna började arbeta mot korruption.

Om korruption inte tas på allvar i samband med fredsbevarande operationer riskerar de att bli ineffektiva, drar ut på tiden och kosta allt mer. Enligt Transparency International måste FN för det första se att korruption är en oundviklig del av operationerna. Därefter ska både FN och dess medlemsländer diskutera frågan mer öppet. Fredsbevararna borde dessutom få mer utbildning och FN borde bli bättre på att övervaka, konstaterar Transparency International i sin rapport.

Läs också: Transparency: Export främjas genom mutor

Här kan du läsa mer om Transparency Internationals rapport på engelska