Hoppa till huvudinnehåll

Långt från Pretty Woman

Ingemo Lindroos
Ingemo Lindroos Bild: Ilmari Fabritius / Yle obs debatt

Första gången som jag såg prostitution på film måste ha varit år 1990 när Pretty Woman gick på bio i Finland. Det lättsamma amerikanska greppet, en typisk romantisk komedi, fick en 13-åring att gilla den ursnygga Julia Roberts och den stilsmarta Richard Gere, som spelade huvudrollerna. Mera om prostitutionen och dess avigsidor var det inte tal om. Det var den lyckliga horan från början till slut.

Hur långt är det då mellan Julia Roberts lyckliga hora och exempelvis den prostituerade Zara, som är offer för mänskohandel i Sofi Oksanens bok Utrensning? Här är verkligheten inte vacker. Det är utpressning i dess fulaste former som beskrivs. Eller vad sägs om scenen där Zaras hallick försöker skrämma henne genom skendrunkning efter att hon inte har lyckats fånga upp en enda kund på hennes första försök vid en enslig landsväg utanför Berlin? Här tvingades jag som läsare lägga boken ifrån mig för en mental paus - för att läsa boken till slut först ett år senare. Visst, det är fiktivt. Men å andra sidan lär verkligheten vara ännu vidrigare än de värsta fantasier.

De verkliga exempeln är säkert allt mellan den lyckliga horan och den totalt utnyttjade kvinnan där våld, utnyttjande och förnedring tar sina värsta former. I den debatt om prostitution som förs i Finland just nu kan de flesta enas om att man måste komma åt koppleri och människohandel. Då frågan senast var på tapeten i den politiska debatten för några år sedan var det framför allt medelålders män som dominerade debatten med idealiserande uttalanden om att bevara en av världens äldsta yrken, där sexköp sker mellan vuxna individer som har en egen fri vilja. Idag vidkänns de flesta att det finns allvarliga problem kopplade till prostitution och debattörer med helt olika utgångspunkter försöker tala för det bästa receptet för att komma åt de värsta problemen. Det är mest kvinnor som debatterar mot kvinnor, medan många manliga politiker har legat lågt

Då den ena parten anser att det finns en direkt koppling mellan förbud mot sexköp och mindre mänskohandel, så anser den andra parten att prostitutionen tar ännu värre former då den går under jord, om man går in för ett totalförbud. Båda parter talar för de prostituerades rättigheter, och många kallar sig feminister. Men där den striktare linjens förspråkare vill se en samhällelig signal om att svaga personer inte får utnyttjas för andras vinning, ser den liberalare falangen att ett förbud skulle leda till stigmatisering och ännu starkare fördomar mot sexarbetare. Debatten förs på en mer avancerad nivå den här gången. Samma utredningar läses med olika glasögon och slutsatsatserna blir helt olika. Vi har kommit rätt långt sedan Pretty Woman och jag vill hävda att debatten håller på att bli högintressant. Se Obs debatt ikväll och bedöm själv!

Du kan debattera på twitter på #yleobs.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle