Hoppa till huvudinnehåll

Libyens premiärminister kidnappad

Ali Zeidan. Bild: Mohamed Messara / EPA zeidan

Libyens premiärminister Ali Zeidan har kidnappats. Han kidnappades från ett hotell i huvudstaden Tripoli av beväpnade män. Kidnappningen kan vara en reaktion på helgens amerikanska räd inne i Libyen.

Två arabiska TV-kanaler var först ute med nyheten om kidnappningen av premiärminister Ali Zeidan. Vakter vid hotellet Corinthia i Tripoli har bekräftat att beväpnade män "grep" Zeidan på hotellet. Enligt ett kort meddelande på den libyska regeringens webbplats så fördes Zeidan till okänd ort av okänd anledning och regeringen tror att han fördes bort av "forna rebeller".

Kidnappningen kan vara en reaktion på den amerikanska räden inne i Libyen senaste helg. Då gick en amerikansk kommandostyrka in i Tripoli och grep den efterlyste al-Qaida-ledaren Abu Anas al-Libi utanför mannens hem i Tripoli. Al-Libi misstänks för att ligga bakom bombattackerna mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania år 1998.

Premiärminister Ali Zeidan har kritiserat räden, men enligt amerikanska källor fick USA grönt ljus av den libyska regeringen för gripandet av al-Libi.

Uselt säkerhetsläge i Libyen

Å andra sidan behöver kidnappningen inte ha direkt koppling till den amerikanska räden mot al-Libi. Två år efter att Libyens förre diktator Muammar Gaddafi störtades så är den libyska regeringen svag och läget i landet kaotiskt. Libyen kämpar med stora säkerhetsproblem.

Stora delar av landet kontrolleras av väpnade miliser som vägrade lämna ifrån sig sina vapen efter att Gaddafi störtats. Miliserna är ofta klanbaserade och klanstrider förekommer regelbundet. Miliserna kan vara lojala med olika politiker.

Ett uttalande från en hög säkerhetsmyndighet i Tripoli ger vid handen att Zeidan skulle ha förts bort av en sammanslutning forna rebeller som formellt nu är anslutna till det libyska inrikesministeriet. I det här uttalandet beskrivs kidnappningen mera som ett gripande som orsakats av felinformation.

Den libyska regeringen har försökt få ordning på miliserna genom att ansluta dem till försvars- eller inrikesministeriet. En del av miliserna samarbetar med eller motarbetar regeringen allt efter humör.

Till råga på allt har islamistiska extremister också bidragit till att många utländska diplomater och investerare har skrämts bort från Libyen.

Läs också