Hoppa till huvudinnehåll

Nya avslöjanden om drottning Silvia

Silvia
Drottning Silvia har i flera sammanhang bedyrat att hennes far är oskyldig. Silvia Bild: Fredrik von Erichsen / EPA drottning

Sveriges drottning Silvia anklagas i en ny bok för att ha mörkat sin far Walter Sommerlaths handlingar och för att ha utövat påtryckningar.

Anklagelserna presenteras i boken "Drottningens hemlighet" av Johan Åsard som ges ut inom kort. Den spinner vidare på samma spår som TV4-programmet Kalla fakta som började nysta upp drottningens fars förflutna år 2010. Åsard är före detta chef för Kalla fakta.

Enligt programmet gick Walter Sommerlath med i nazistpartiet år 1934 och tog över den judiska affärsmannen Efim Wechslers fabrik i Berlin. Wechsler flydde från nazisterna till Brasilien. Fabriken blev senare en del av Hitlers krigsmaskin.

Efter att programmet sändes inledde drottning Silvia egna efterforskningar år 2011. Enligt dem ska Walter Sommerlath och Efim Wechsler ha handlat i samförstånd, Wechsler fick en kaffefarm i Brasilien för fabriken och Sommerlath hjälpte honom att emigrera från Tyskland.

"Allvarligt att kungahuset stöder felaktig historietolkning"

I sin nya bok presenterar Johan Åsard dokument som påvisar att Wechsler fick visumet till Brasilien flera månader innan fabriksaffären med Walther Sommerlath. Dessutom bytte fabriken i Berlin ägare för en struntsumma.

- Drottningen har naturligtvis inget ansvar för det hennes far gjort under krigstiden. Men det är allvarligt hon och kungahuset stöder en felaktig historietolkning, säger Johan Åsard till Dagens Nyheter.

Drottning Silvia har hela tiden förnekat att hon känt till sin fars förflutna. Åsard säger ändå att han kan bevisa att drottning Silvia redan på 80-talet fick information om att fabriken togs ifrån en judisk person.

"Drottningen har agerat i hemlighet"

Enligt boken har Silvia bakom kulisserna försökt rentvå sin fars rykte. Hon ska enligt Åsard ha skickat ungefär 20 brev till inflytelserika personer, bland dem Brasiliens president och Bonnier-koncernens ledare.

I breven kritiserar drottning Silvia programmet Kalla Fakta och och bedyrar att hennes far är oskyldig.

- Breven visar hur drottningen har agerat i hemlighet för att sprida sin egen uppfattning om sin far. Hon söker sympati och vill utöva påtryckning, säger Johan Åsard till Aftonbladet.

Det svenska hovet vägrar kommentera de nya uppgifterna, eftersom boken ännu inte getts ut. Hovets informationschef säger till Svenska Dagbladet att de måste läsa boken innan några kommentarer ges.