Hoppa till huvudinnehåll

Sex&Sånt i din bokhylla

Bild: YLE julie ebbe

Nu finns Sex&sånt också i bokform. Det här är handboken som ska rädda Svenskfinland från klamydia. Bland annat.

Det är redaktörerna Carina Bruun och Julie Ebbe som står bakom boken. Båda är kända som programledare för Sex&Sånt på Radio X3M.

- Folk vet inte tillräckligt mycket om sex. Sex tutas ut överallt och man får för sig mycket om hur man ska vara, tycka och göra. Den här boken avdramatiserar att prata om sex som ännu är tabu, säger Carina.

- Boken är ett tvärsnitt av alla frågor som har kommit in till radioprogrammet genom tiderna. Det här är en sammanfattning, säger Julie.

- Best of Sex&Sånt, skrattar Carina.

Boken riktar sig till samma målgrupp som Radio X3M och innehåller både lyssnarfrågor, svar av sexualterapeuter och kommentarer av Julie och Carina.

- Sexualundervisning finns i lågstadiet och högstadiet, men jag minns inte att vi skulle ha haft någon sexualundervisning mera i gymnasiet. Det är ju då man tänker mest på sex, man kanske vill ha sex eller inte vill ha sex. Det diskuteras ändå inte. Vad är okej? Vad är inte okej?, säger Carina.

Julie drar radioprogrammet Sex&Sånt varje tisdag klockan 18 till 21. Hon tycker att frågorna har blivit mer avancerade på senaste tiden.

- Vanligaste frågan är nog om sexlusten och lusten som försvinner i parförhållanden. Istället för pubertetsfrågor om förändringar i kroppen kommer det mer frågor om förhållanden och relationer, säger Julie.

"Vi är inga sexexperter!"

Boken har en löstagbar pärm och under paffpärmen hittar du en blå pärm med enkla texten ”En bok”. Du kan alltså läsa boken varsomhelst och närsomhelst utan att känna dig pinsam.

- Det går inte riktigt att svara på om det kommit direkt ”sjuka” frågor till radioprogrammet. Jag kan mest bli förvånad över vissa frågor och det beror på att man blir blind av att jobba länge med programmet så att man antar att alla vet allt. Sen kan det komma in frågor som bevisar motsatsen.

Hur har folk reagerat när ni berättat att ni jobbat med att prata om sex i radio?

- Nu tycker många att det är jätteroligt så att de blir helt fnissiga, säger Carina.

- Människor tror ofta att jag är någon slags sexexpert bara för att jag är programledare. Kompisars kompisar kommer på fester och frågar mig om sex som om jag skulle kunna svara på dem, säger Julie.

- Visst samlar man på sig en del kunskap när man jobbar varje vecka med ett sådant här program. Men inte är vi nu sexexperter! skrattar båda två.

Nyligen publicerat - X3M