Hoppa till huvudinnehåll

Stroke är ingenting att skämmas för!

Bild: Foto: Eva Frantz hjärnifarkt

Varje år dör över 4000 finländare av en hjärninfarkt. Av dem som överlever får en stor del leva med en funktionsstörning. Ändå pratas det ganska lite om stroke. Det vill Annika Rentola ändra på i och med boken "Kan du säga perkele - 15 berättelser om att leva med stroke" som utkommer i dag.

- Jag tror att stroke på något sätt är belagt med skam, jag vet inte varför egentligen, säger Rentola i Radiohuset. Det kanske känns besvärligt att vara den där som släpar på benet eller vars ansikte hänger.

Det finns vissa faktorer som ökar risken för stroke, men många av dem som drabbas får ingen förvarning eller chans att förebygga infarkten.

- Det finns människor som levt hälsosamt, hållit ordning på blodtryck och kolesterol och varken druckit eller rökt men ändå drabbas, berättar Rentola.

Reagera genast

I boken intervjuas femton personer i åldern 27 - 91, som åldersskillnaden och de olika livssituationerna tills trots alla har drabbats av stroke. I förordet skriver Rentola att om man en gång ska få en hjärninfarkt ska man få den i Finland.

- Vården är jätteutvecklad i Finland, så får man plats på en stroke-enhet i någon de större städena man är i kunniga händer.

När hjärninfarkten inträffar är det bråttom. Ju snabbare man få vård, desto större är chansen att man ska återhämta sig. Men hur ska man som närstående fatta att det är just stroke det är fråga om?

- Om man tycker någonting är underligt med personen ska man be den höja händerna och hålla dem i luften i tio sekunder. Be personen le riktigt stort, med båda mungiporna och be den säga nånting alldels vanligt, som "Det är vackert väder i dag". Om nånting av detta inte fungerar ska man genast ringa efter hjälp

Rentola misstänker att finländare ofta tycker att man inte ska besvära läkare i onödan, och den inställningen kan få ödesdigra konsekvenser.

- Jag tror det finns många som har blivit mera illa däran än de behövt just för att man reagerat för långsamt.

Fortfarande samma person

Flera av de personer Rentola intervjuat i boken irriterar sig på det bemötande de fått av omgivningen efter sin stroke. Till exempel de som får afasi, språkstörning, och inte kan formulera sig som förr, men inte är mindre vetande för det.

- Jag frågade den japanska pianisten Izumi Tateno hur han vill bli bemött, och han svarade att precis som vanligt. Om du skulle få en stroke i dag skulle allting vara helt annorlunda imorgon bitti. Men du är ju fortfarande samma person!. Bara det att man inte kan säga något betyder inte att man inte har någonting att säga, påpekar Rentola.

Har du dålig koll på vad stroke egentligen innebär? Läs mera i Webbdoktons artikel!