Hoppa till huvudinnehåll

"Blyghet är en positiv egenskap"

Bild: iStock.com blyg

Tillbakadragen och tystlåten. Så beskriver polisen den 16-åriga pojke som i dag häktades av Uleåborgs tingsrätt för gårdagens knivhuggningsattack på Myllytulli yrkesinstitut i Uleåborg. Vi har hört det förut: Ingen har märkt något. Pojken betedde sig mycket lugnt före knivhuggningarna. Alla överraskades av attacken.

- Blyghet är ett problem som man inte har snackat tillräckligt om. Man har inte gjort tillräckligt i skolorna för att nå blyga barn. De här problemen kommer att fortsätta tills vi har hittat nya råd för skolsystemet och skolhälsovården, säger Erkki-Pekka Helle, före detta läkarskribent för undomstidningen Suosikki och numera skribent för Iltasanomat.

Han var på plats på kongressen för skol- och studentungdomars hälsovård, som hölls i dag på kulturcentret vid Hanaholmen i Helsingfors. Där diskuterades just blyghet, ungdomars mentala hälsa och behovet av stöd för ungdomar i samhället.

I en undersökning svarade hela 90 procent av lärarstuderande att blyga barn är det största problemet i skolorna - inte aggressiva barn - och i USA försöker man ta fram läkemedel som kan bota blyghet. Det förvånar Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i psykologi vid Helsingfors Universitet, som har forskat i blyghet och temperament.

- Blyghet är en positiv egenskap. Att vara blyg innebär bara att man låser sig en stund när man hamnar i en ny social miljö - inget annat. Men samhället uppfattar blyghet som någonting negativt, säger Keltikangas-Järvinen.

Hon finner det oroväckande att man alltid i samband med våldsbrott som skett i skolorna kraftigt har lyft fram personliga egenskaper som blyghet, vilket inte alls går att relatera till våldsdåd. Blyghet är ett medfött temperament och var fjärde vit människa är blyg. Ändå uppfattas sociala och utåtriktade barn ofta som någonting eftersträvansvärt i samhället. Det kan leda till att blyga barn får en negativ självbild. I värsta fall blir de mobbade av andra barn. Om blyga inte får tillräckligt med stöd och acceptans redan i tidig ålder kan det leda till att de blir kroniskt stressade i framtiden.

Därför är det enligt Keltikangas-Järvinen viktigt att uppmuntra och stöda den som är blyg, ta honom med i gruppen och framför allt se till så att han inte mobbas. Viktigt är också att inte på något sätt framföra att blyghet skulle vara en negativ egenskap.

Julia Holmvik

Läs också