Hoppa till huvudinnehåll

Hot, mutor och guldstjärnor

Bild: iStock belöna

Igår hade vi blomkålspuré till fiskpinnarna hemma hos oss. Barnen såg skeptiskt på det gulgröna moset.
- Får jag en belöning om jag äter det här? sade åttaåringen.

Visst har vi belönat ibland. Kanske inte för att maten äts upp, men nog när de tagit första simtagen, vågat lämna bort stödhjulen - eller orkat göra R-övningar på kvällarna. Kanske har det varit mutor. Säkert har vi också hotat. ”Om du inte städar efter dig nu så blir det ingen BUU-klubb och om du inte kan bete dig vid matbordet så får du ingen efterrätt.”

- Vad vill du uppnå när du ger barnen klistermärken för utförda uppgifter,
frågar den populära föräldracochen Petra Krantz Lindgren oss, när vi ringer upp henne i Stockholm.

- Vi vill ha lugn och ro hemma, säger jag. Och det funkar ju!

- Men vad vill du att ska vara anledningen till att barnet gör en viss sak hemma? fortsätter Petra. Och i samma andetag säger hon utan att vänta på svar:

- Jag tror att när vi verkligen funderar på det, så vill vi att allt som våra barn gör antingen skall ha sin grund i deras egen vilja eller i deras hänsyn och respekt för andra människors behov.

Se behovet bakom beteendet

Petra menar att vi vill att barnen skall duka av, plocka upp sina grejer, bädda sängen, svara artigt och hjälpa till med tvätten helt enkelt för att de vill göra det. För att de upplever att det är bäst för hela familjen. Inte för att de får en belöning för att göra det. Petra talar om att kunna se barnets behov. Ett barn som skriker och inte vill klä på sig till skolan kanske är mobbat och behöver trygghet och uppmärksamhet. Men vi ser bara symptomen och försöker åtgärda dem så fort som möjligt.

- Men vi blir ju vansinniga om vi ska analysera alla behov hela tiden, säger vi lite upprörda. Och det kan ju inte vara så farligt att belöna. Om man vill vända en dålig trend, kan klistermärkena fungera som en morot – och när barnet väl har lärt sig ett nytt sätt så behövs inte belöningarna längre.

Barnets inre styrning rubbas

Men igen är Petra Krantz Lindgren skeptisk. Hon säger att vi genom att belöna lär barnet att åsidosätta sin egen inre styrning, sin egen vilja, och istället styras av yttre belöningar.

- Det kan kanske ”fungera” så länge barnet är litet och föräldern har full kontroll över de belöningar som delas ut. Men den kontrollen består inte för alltid. En vacker dag står barnet kanske där med löftet från en klasskamrat att han får tre Pokémonkort om han vågar säga till Lisa att hon har fula glasögon. Då vill vi som föräldrar gärna att barnets inre styrning skall fungera!

När jag kommer hem efter samtalet med Petra springer barnen runt i vardagsrummet och kastar högljutt Barbapapa-bollar till varann. De är törstiga.

- Snälla mamma kan vi få saft? Om du ger oss saft nu så lovar vi att städa undan allt sen.
- Ni kan själva komma till köket och ta vatten.
- Då städar vi inte heller efter oss.

Vad tycker du om hot, mutor och belöningar i barnuppfostran? Kommentera gärna!

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP