Hoppa till huvudinnehåll

Med eller utan avgångsbetyg

Aasia Nabu
Aasia Nabu Bild: Yle / Antti Lempiäinen invandrarunga

Aasia Nabu har precis fyllt 18 år. Hon kommer från kurdiska Syrien. Pappan som numera är pensionerad målare jobbade i åratal i Grekland och bestämde sig för att flytta hela familjen till Grekland när Aasia var 13 år. Där fick Aasia gå i skola för första gången i sitt liv.

Men inte på sitt modersmål – kurdiska – och inte heller på det andra språk hon behärskar från barndomen, arabiska. Hon fick börja skolan på grekiska.

- Det är lite svårt att som 13 åring lära sig skriva sitt namn, säger Aasia. Och att lära sig läsa och till på köpet på greksiska, det skrivs ju så annorlunda.

Så gick det alltså till när Aasia Nabu lärde sig läsa och skriva. Hon hann gå i skola i Grekland och skaffa sig många vänner innan resan gick vidare – till Finland.

- När jag flyttade till Grekland fick jag massor av kompisar. Vi bestämde att när vi alla fyller 18 år så flyttar vi till Amerika eller något sådant och jobbar alla som företagare och är alltid tillsammans, berättar Aasia och skrattar stort.

Men Amerikadrömmen byttes ut till ett vårigt östra Finland för drygt två år sedan. Här började skolgången från början igen och igen på ett nytt språk och med ett nytt skrivsystem.

När läroplikten tar slut åker man ut ur skolan

Aasia hann gå i finländsk grundskola i två månader innan sommarlovet och när hösten kom var hon redan för gammal – 17 år fyllda. När läroplikten tar slut i Finland tar också rätten att få gå i den kommunala grundskola slut.

Nu hade familjen flyttat till Vasa. Med bara några års skolgång från Grekland i bakfickan och utan ett avgångsbetyg från någon grundskola stod Aasia rådlös och utan alternativ. Vad skulle hon göra? Var fanns en plats för henne?

Hon fick till slut hjälp av det myndighetsnätverk som systematiskt under de senaste åren byggts upp i Vasa för att fånga upp unga i åldern 17-25 år. Aasia Nabu blev antagen till den förberedande yrkesundervisningen för invandrare på Vasa yrkesinstitut. Där kan unga få en studieplats även utan ett avgångsbetyg från grundkolan.

Aasia Nabu
Aasia Nabu Bild: Yle / Antti Lempiäinen unga invandrare

- När jag började på förberedande kunde jag så dåligt finska att jag var alldeles borta. Jag måste fråga lärarna hela tiden om vad orden betyder. Men de kan förklara så bra och nu hänger jag med och kan så här bra finska redan, säger Aasia och skrattar sådär stort och glatt igen.

Förberedande yrkesstudier också utan betyg

Vasa Yrkesinstitut kan ta emot elever utan avgångsbetyg från grundskolan genom den så kallade flexibla antagningen inom den allmänna elevantagningen. Den ger skolor rätt att självtändigt bedöma om en elev kan ges en studieplats även om de formella kraven för intagning inte uppfylls. För att elever med ett annat modersmål än finska eller svenska ska kunna antas måste de klara av ett språkprov.

För Aasia öppnade studierna en dörr till framtiden. Men planen om företagarkollektivet med kompisarna från Grekland har bytts ut till andra drömmar.

- När jag kom till Finland insåg jag att jag måste börja fundera på min framtid på allvar. Nu satsar jag på att bil polis eller mentalvårdare, säger Aasia. Jag vet att det är svårt att komma in till polisutbildningen. Man måste ha så god finska, svenska och engelska och så finländskt medborgarskap. Vi går se hur det går, men om jag jobbar hårt tror jag det kan lyckas.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle