Hoppa till huvudinnehåll

Med envishet kommer man långt

Daniella Ingabire
Daniella Ingabire Bild: Yle / Antti Lempiäinen unga invandrare

Daniella Ingabire studerar på Vasa Yrkesinstitut, andra året på merkonomutbildningen. Hon har kommit in via den vanliga antagningen och hon har ett avgångsbetyg. Hon har i själva verket två, ett från den rwandiska grundskolan och ett från den finländska. Det är inte alla unga invandrare förunnat.

Hon kommer från Demokratisk republiken Kongo men har vuxit upp på flyktingläger i grannlandet Rwanda. Där har hon också gått i skola, i den nioåriga rwandiska grundskolan och hon hann få sitt avgångsbetyg innan familjen kom som kvotflyktingar till Finland och Vasa. Inte heller Daniella har gått i skola på sitt modersmål, kinyarwanda utan på franska som är skolspråket i många rwandiska skolor.

Det räcker inte med ett avgångsbetyg

Daniella som är en mycket ambitiös och målmedveten ung kvinna visste genast då hon kom till Finland att hon skulle behöva ett avgångsbetyg också från den finländska grundskolan. Hon såg till att få komma in i nionde klass även om hon skulle fylla 17 år snart. Men hennes kunskaper i finska räckte inte till då.

- När jag insåg att jag inte kommer att få ett avgångsbetyg var det sorligt. Som om världen stannade och jag tänkte att jag kommer inte vidare, jag kommer inte att få studera, jag kommer inte någon vart alls. Det var hemskt.

Daniella fyllde 18 år och var inte längre läropliktig. Samma höst som hon deppade över sin framtid startade en utbildning för unga vuxna invandrare i Vasa – ungdomsklassen – där man kunde läsa in grundskolan på ett eller två år. Daniella som nu var ofrivillig kund på arbetskraftsbyrån fick höra talas om utbildningen.

- Jag gick direkt till te-byrån och sade att tänk om jag skulle söka in till ungdomsklassen? Jag sökte och kom in.

Men det var ingalunda lätt. Ungdomsklassen hade då 12 studieplatser, nu är den utökad till 18. Det är bara de allra duktigaste och mest motiverade som kan komma in till den. Grundskolans läsämnen skulle pluggas inpå ett år.

- Ingen kunde fatta hur det skulle vara möjligt att läsa in grundskolan på ett år. Det som normalt tar nio år. Som vi pluggade, vi hade aldrig ledigt, säger Daniella. Kan du fatta?

Men studenterna lyckades och alla 12 från första året fick sitt avgångsbetyg från grundskolan på våren 2012.

Daniella Ingabire
Daniella Ingabire Bild: Yle / Antti Lempiäinen unga invandrare

- Det var helt fantastiskt. Vi hade en stor fest och jag fick en ny klänning och presenter.

Högre studier är målet

Med avgångsbetyget på fickan sökte Daniella in till Yrkesinstitutets merkonomutbildning och kom in. Nu studerar hon för andra året och målet är högt ställt.

- Efter det här söker jag till vidareutbildning, säger Daniella. Jag vill gärna utbilda mig till ekonom.

Barndomsdrömmen från Rwanda om att bli läkare har bytts ut. Nu vill Daniella arbeta inom affärsbranschen i stället. Om tio år ser hon sig som chef på ett företag.

- Jag vill fortfarande tjäna människor, men inte längre på ett sjukhus. Jag kan också göra det inom handel eller ekonomi säger, Daniella Ingabire.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle