Hoppa till huvudinnehåll

I Päijänne nationalpark är vattnet så rent att man kan dricka direkt ur sjön

Vy över Pulkkilanharju ås i Päijänne nationalpark.
Pulkkilanharju i Päijänne nationalpark är en ås som formats under istiden. Vy över Pulkkilanharju ås i Päijänne nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Finlands nationalparker,Päijänne nationalpark,Pulkkilanharju,päijänne

Man kan tälta och bada vid vackra sandstränder. Ön Kelvenne är hjärtat i Päijänne nationalpark som ligger i vackra insjöfinland mellan Lahtis och Jyväskylä.

Pulkkilanharju ås sett från flygplan.
Pulkkilanharju ligger i sydöstra delen av Päijänne nationalpark. Pulkkilanharju ås sett från flygplan. Bild: YLE/Strömsö Päijänne,Finlands nationalteater,Päijänne nationalpark,Strömsö,Pulkkilanharju

Finlands djupaste och längsta sjö

Det är en underdrift att säga att Finland är de tusen sjöarnas land. Det finns 188.000 sjöar och lika många öar.

Den djupaste sjön är Päijänne. På sina ställen mäter den ner till 95 meter. Den är 120 km lång och är därmed Finlands längsta sjö.

Vattnet är så rent så man dricka direkt ur sjön om man är på vandring. Men under varma sommardagar ska man ändå undvika ytvatten och stillastående vatten. Åtminstone ska man rena det genom att koka vattnet.

En kaffemugg av plåt vid en eldstad av sten.
Kaffepaus på ön Kelvenne i Päijänne nationalpark. En kaffemugg av plåt vid en eldstad av sten. Bild: YLE/Strömsö / Morney nationalparker,Päijänne nationalpark,päijänne

Kelvenne är nationalparkens huvudö

Nationalparkens huvudö, Kelvenne, är en långsmal ås. Liskom Finlands insjölandskap är den ett resultat av istiden som slutade för ca. 10.000 år sedan. När isen smalt drogs stenar och sand med och formade åsar.

På ön finns en vandringsled, fina badstränder och många rastplatser. Det finns också platser där man kan slå upp sitt eget tält.

Karta över Päijänne nationalpark
Kelvenne är hjärtat i Päijänne nationalpark. Karta över Päijänne nationalpark Bild: YLE/Strömsö päijänne

Päijänne är båtfolkets paradis

Päijänne passar alldeles utmärkt för att ta sig fram med kajak eller kanot.

Dessutom är det tillåtet att åka motorbåt i Päijänne nationalpark. Den som inte har en egen kan kontakta någon av forststyrelsen samarbetspartner. För att komma till huvudön Kelvenne behöver man nämligen transport över vattnet. Padasjoki hamn är en bra utgångspunkt för att ta sig till Kelvenne.

Båten Elbatar förtöjd vid Kelvennes brygga i Päijänne nationalpark.
Båten Elbatar förtöjd vid bryggan vid Kelvenne ön i Päijänne nationalpark. Båten Elbatar förtöjd vid Kelvennes brygga i Päijänne nationalpark. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,nationalparker,Finlands nationalparker,Päijänne-Tavastland,Päijänne nationalpark,båtar,Kelvenne

Fågelskådning är ett populärt nöje

Det finns ett femtiotal obebodda öar att upptäcka. En del av dem är redan upptäckta av den sällsynta fiskgjusen, som man i häckningstid kan betrakta från båten.

Har man tur kan man även få syn på storlom, stenfalk, lärkfalk och den utrotningshotade silltruten. Under fåglarnas flyttningstid på hösten är det många fågelskådare som kommer till nationalparken.

Fiskgjusebo i Päijänne nationalpark.
Fiskgjusebo i Päijänne nationalpark. Fiskgjusebo i Päijänne nationalpark. Bild: YLE/Strömsö fiskgjusar (familj),Strömsö,Päijänne nationalpark

Vandra på Pulkkilaharju ås

Om man inte vill åka båt kan man åka till Pulkkilaharju ås, som ligger 15 km nordost om Asikkala i nationalparkens södra del. Där finns också en vandringsled, rastplatser och en fin utsikt över insjölandskapet.

Vandringsleden vid Pulkkilanharju är 4,4 km. Det finns flera andra stigar att välja. Vandringsleden på Kelvenne är 8 km och som längst kan man gå 30 km från Evois till Päijännetalo i Asikkala. Se Forststyrelsens sidor för flera tips.

1,5 miljoner finländare dricker Päijännevatten

Vid Pulkkilaharju bro finns mynningen till en 120 km lång tunnel som förser hela huvudstadsregionen med rent dricksvatten. Tunneln har varit i bruk sedan 1982.

Om man vill se hur den ser ut kan man besöka Päijännetalo i Asikkala. Där får man också lära sig om nationalparken och Marilyn Monroes samband med ortens fritidsfiske.

Rapalas fiskedrag och Marilyn omskrevs nämligen i samma nummer av tidningen Life. Numret blev tidningens mest sålda och fiskedraget blev världskänt över en natt.

Vattenledning av trä
I Päijännetalo finns en replika av tunneln som förser huvudstadsregionen med dricksvatten från Päijänne. Vattenledning av trä Bild: YLE/Strömsö päijänne

Åk ångbåt genom Vääksy kanal

Vattenvägarna har alltid varit viktiga transportleder inte minst för timmerflottning. Ännu i början av 2000-talet flottades timmer genom Vääksy kanal.

Ett populärt sommarnöje är att åka ångbåt genom kanalen. Turen startar i Lahtis.

Man kan också stå på kajen och se hur slussarna fylls med vatten.

Ångbåten Wellamo i sluss.
Ångbåt i slussen i Vääksy kanal. Ångbåten Wellamo i sluss. Bild: YLE/Strömsö päijänne

Läs mer om Päijänne nationalpark på forststyrelsens webbsidor.