Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 13: Päijänne

Kaffepaus i Päijänne nationalpark. Bild: YLE/Strömsö päijänne

I Finland finns det ungefär 188 000 sjöar och lika många öar. En av de största sjöarna är Päijänne som sträcker sig mellan Lahtis och Jyväskylä. Det här vattnet är så rent så man kan ta kaffevattnet direkt ur sjön om man är ut på vandring.

Päijänne är Finlands djupaste sjö. På sina ställen mäter den ner till 95 meter. Det som är utmärkande för sjön är att sedan utsläppen reglerades strängare på 1980-talet har vattenkvaliteten avsevärt förbättras. Sjön har numera ett rent och klart vatten som dricks av 1,5 miljoner finländare i Södra Finland. Päijännetunneln togs i bruk 1982 och leder dricksvatten från Södra Päijänne från Asikkala längs den 120 kilometer långa tunneln till Sillböle bassäng i Vanda. Därifrån distribueras dricksvattnet till hela huvudstadsregionen.

För nationalparkens besökare är det gott att veta att man kan hämta vattnet direkt ur sjön. Nationalparkens huvudö Kelvenne har en vandringsled med flera rastplatser. Till huvudön kan man ta sig med turbåt på sommaren eller så kan man paddla kanot eller kajak.

Flygintresset är en hobby som speciellt utmärker sig i området runt Päijänne. Det finns tre mindre flygfält som byggdes under kriget på 40-talet och som inte trafikeras av passagerarplan. Däremot finns det flera flygklubbar både för piloter som gillar att flyga motorplan och för glidflygplan.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård