Hoppa till huvudinnehåll

Oacceptabelt säger Folktinget om rättshjälpsbyråerna

Johanna Lindholm
Folktingets språkskyddssekreterare Johanna Lindholm. Arkivbild. Johanna Lindholm Bild: Yle/Anna Savonius folktinget språkskyddssekreterare johanna lindholm

Det har blivit svårare för svenskspråkiga att få rättshjälp i Österbotten sen rättshjälpsbyråerna slogs ihop.

- Jag tycker att det är oacceptabelt för att finsk- och svenskspråkiga personer har rätt till likvärdig service och det här inte likvärdig service, säger Johanna Lindholm, Folktingets språkskyddssekreterare.

Efter årsskiftet är alla rättshjälpsbyråer jäviga om en part redan har hunnit ta kontakt med en av rättshjälpsbyråerna.

Finskspråkiga kan i fortsättningen vända sig till rättshjälpsbyrån i Seinäjoki, men för dem som vill ha juridiskhjälp på svenska gäller det nu att ta kontakt med en privat advokat. Det blir ofta dyrare än den statliga rättshjälpsbyrån och dessutom finns det bara en handfull advokater i Vasa som tar sig an rättshjälpsärenden på svenska.

Lindholm anser att om rättshjälpsbyrån inte klarar av att ge servicen på finska och svenska på grund av byråkratiska orsaker som till exempel jäv ska lösningen komma från myndighetshåll. Hon kan inte ge ett svar på frågan hur rättshjälpsbyrån borde göra för att hjälpa sina klienter att hitta juridiskhjälp.

Ansvaret ska inte läggas på klienterna

- Jag tycker att det viktigaste här är att inte lägga ansvaret på klienterna för rättshjälpsbyrån ska ge service på finska och svenska.

Lindholm anser att det är ledningen på rättshjälpsbyrån i Vasa som nu borde föra ärendet vidare eventuellt till justitsieministeriet för att få fram ett bättre system.

- Vi på Folktinget kan inte föra saken vidare, säger Lindholm.

Läs också: Svenskspråkiga svårt att få rättshjälp.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten