Hoppa till huvudinnehåll

P-böterna haglar kring sjukhus och hälsocentraler

Bild: YLE/Peter Sjöholm, montage Alexander Uggla felparkering

Det skrivs ut mycket parkeringsböter i närheten av sjukhus och hälsocentraler. Det visar Yle Nyheters granskning i Helsingfors, Esbo och Vanda. Platserna räcker inte till alla och det får patienterna böta för.

Utanför Jorv sjukhus har 1 285 bilister fått parkeringsböter under årets första åtta månader. På det här sjukhusområdet är risken att bli bötfälld för felparkering överlägset störst i hela Esbo. Också utanför hälsocentralerna i Esbo räknas böterna i hundratal, till exempel nära hälsocentralerna i Mattby och Esboviken.

Monica Björkell-Ruhl har två gånger fått parkeringsböter utanför barnsjukhuset i Mejlans. Läs mer om henne <a href="http://svenska.yle.fi/artikel/2013/10/13/man-ger-boter-fordonet-men-tanker-inte-vem-som-betalar">här</a>. Bild: Yle/Oscar Romero monica björkell-ruhl
Också i Helsingfors och Vanda håller sig sjukhus och hälsostationer högt uppe på listan över felparkeringar. Vid Mejlans sjukhusområde har 629 felparkerade bilar blivit bötfällda på Haartmansgatan, medan 277 bilar fått böter på Stenbäcksgatan. Utanför Barnmorskeinstitutets sjukhus är risken stor att få parkeringsböter, likaså vid exempelvis Maria sjukhus och Dals sjukhus.

I Vanda delas det ut många parkeringsböter nära Dickursby hälsocentral på Konvaljvägen, Vallmovägen och Stationsvägen. Utanför Pejas sjukhus har 398 patienter och besökare fått en böteslapp för felparkering.

Kartan nedan beskriver läget mer i detalj – de röda korsen är sjukhus och hälsocentraler. Kartan visar platser där det skrivits ut minst hundra p-böter mellan 1 januari och 31 augusti i år. Det handlar om 82117 enskilda böter uppdelade på 310 gator och områden. P-böterna gäller städernas egen parkeringsövervakning, privata övervakningsföretag ingår inte.

Dubbelklicka på kartan eller använd plus- eller minusknappen för att öka detaljnivån. Ju rödare streck eller område, desto fler p-böter. Du kan också välja synvinkel med hjälp av knapparna och flikarna runt kartan.

Mobil eller pekdator? Pröva i så fall en annan version av kartan.

Platser med minst 100 parkeringsböter

RESEARCH OCH GRAFIK: ALEXANDER UGGLA
IKONER: EVA-MARIA KOSKINEN

Felparkering kan vara livsfarligt

En orsak till att parkeringsböterna är många utanför sjukhus och hälsocentraler beror dels på läkarbesök som drar ut på tiden så att det är svårt att beräkna hur länge man ska betala. Men det är framför allt bristen på parkeringsplatser som orsakar felparkering.

Det är stadens kontrollanter som sköter övervakningen av parkeringsplatserna, men sjukhuset kan be att oskäliga parkeringsböter avskrivs. Men sjukhuset har medvetet valt en sträng linje och håller fast vid sin nolltolerans mot felparkering.

– Det värsta som kunde hända är en brandbil inte lyckas ta sig fram till sjukhuset för att släcka en eldsvåda på grund av felparkerade bilar. Då kommer hjälpen för sent, och en sådan situation vill jag inte se. En ändringa av vår linje kommer inte på fråga, säger Aaro Toivonen, säkerhetschef på HNS Fastigheter som ansvarar för sjukhusområdena i Helsingfors och Nyland.

Så gjorde vi

  • Kartan visar det totala antalet p-böter för enskilda gator eller områden, eftersom många gatunummer saknas i städernas databaser. Bara platser med minst 100 p-böter har tagits med.
  • Flygplatsterminalerna och de gator som leder till Helsingfors flygplats har för tydlighetens skull slagits ihop till ett område.
  • Gatorna och områdena är inprickade för hand, vilket kan orsaka små missvisningar.
  • Helsingfors stad skrev ut 111 420 parkeringsböter 1.1–31.8.2013. En fjärdedel av böterna saknar adress eftersom handskrivna böteslappar inte förts in i stadens databas. Därför ingår 83 690 p-böter i Helsingfors i granskningen.
  • Esbo skrev ut 28 112 p-böter, varav två saknar adress.
  • Vandra skrev ut 26 019 p-böter, varav tre saknar adress.
Småbarnsföräldern Monica Björkell-Ruhl besöker ofta Barnsjukhuset i Mejlans. Hennes 5-åriga son Mikael har bland annat en kromosomavvikelse, en lindrig utvecklingsstörning och ett hjärtfel. Hon har hittills samlat på sig två böteslappar.

– Det är klart att man inte parkerar på ambulansplatser eller på platser där bilen är i vägen. Men vad ska man göra när man har ett sjukt barn och måste hinna till läkarmottagningen? Då hinner man inte söka efter en plats hur länge som helst, säger Björkell-Ruhl.

– Övervakningen tycks gå enligt löpande band-principen. Man skriver ut böter åt fordonet, men tänker inte på vem det är som betalar för böterna. För föräldrar med ett sjukt barn gör böterna ett stort hål i kassan, tillägger hon.

Monica Björkell-Ruhl har överklagat böterna. Läs om det svar hon fått från Helsingfors stad.

Helsingfors bäst på p-kontroll

Städerna i huvudstadsregionen lägger varierande resurser på parkeringskontrollen. Helsingfors har överlägset flest kontrollanter, omkring 70 anställda, vilket syns i statistiken.

Helsingfors har delat ut 111 420 p-böter under årets första åtta månader, medan antalet i Esbo är 28 112 och i Vanda 26 019. I Grankulla och Kyrkslätt är det polisen som har hand om parkeringsövervakningen och det sker mer sporadiskt.

I Helsingfors kärncentrum går p-böterna lös på 80 euro, på andra håll i staden på 60 euro. Både i Esbo och i Vanda får man punga ut med 60 euro om man inte följer parkeringsreglerna till punkt och pricka. Det ger vid handen att Helsingfors stad skrivit ut p-böter för åtminstone 6,7 miljoner euro i år, medan Esbo och Vanda krävt omkring 1,5 miljoner euro var för felparkerade bilar.

Topplistan för varje stad

Tabellen visar de 25 gator och platser där det skrivits ut mest parkeringsböter under årets första åtta månader. Klicka på knapparna för att välja stad.

Välj →
Helsingfors
Esbo
Vanda
# Plats P-böter
1 Tallbacka 2431
2 Annegatan 1366
3 Georgsgatan 1198
4 Norra esplanaden 1159
5 Kaserngatan 1038
6 Mikaelsgatan 1033
7 Högbergsgatan 931
8 Fredriksgatan 840
9 Bulevarden 788
10 Fabiansgatan 782
11 Bergögränden 719
12 Mannerheimvägen 670
13 Unionsgatan 633
14 Universitetsgatan 632
15 Haartmansgatan 629
16 Stillahavsgatan 604
17 Lönnrotsgatan 581
18 Södra Järnvägsgatan 546
19 Södra esplanaden 542
20 Norra Hesperiagatan 535
21 Tölötorg 533
22 Kalevagatan 531
23 Albertsgatan 516
24 Tjärholmsnäset 499
25 Runebergsgatan 497

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen