Hoppa till huvudinnehåll

Snabbare beslut om trädfällning i Hangö

träd
Tjänstemännen i Hangö ska kunna fatta beslut om trädfällning. träd Bild: YLE/Eivor Lindholm träd,runebergsparken

Miljönämnden ger tjänstemännen rätt att besluta i enklare fall av trädfällning.


Miljönämnden delegerar sin beslutanderätt till stadsgeodeten som får bedöma om åtgärden har små verkningar och inte förutsätter tillstånd för miljöåtgärd.

- Farliga träd är ganska självklara fall men man bör ändå ha en sakkunnig som bedömer det, säger Yrjö Sahlstedt (SFP), ordförande för miljönämnden i Hangö. Att ett träd skräpar ner eller argumentet att man inte orkar kratta är dock inte en fullgod orsak för fällning. Det avgörande är om trädet har betydelse för stadsbilden.

Många ansökningar

Nämnden hade vid sitt möte i onsdags 7 olika trädfällningsansökningar eller som det officiellt heter: Tillstånd för miljöåtgärder. Det är tidskrävande många, anser Sahlstedt som nu hoppas kunna slussa enklare fall förbi mötesbordet, för ett snabbare svar.

Ifrågavarande träd skall fortfarande dokumenteras och fotograferas. Om det handlar om avverkning som innebär förändringar i miljön fattar tjänstemannen ett beslut som nämnden tar del av. Nämnden har också rätt att överta ärendet. Miljönämnden behandlar fortfarande sådana tillstånd för trädfällning som inte föreslås bli godkända.

- Om man får ett nej så måste man som markägare få en motivering varför lagen säger så.

Sahlstedt påminner om att enligt markanvändningslagen och bygglagen är trädfällning ett miljölovsärende.

- Under tidigare år har det kanske inte noterats, utan man har bara vänt sig till stadens trädgårdsmästare och frågat lov. Vid problemfall är det svårare, konstaterar Sahlstedt och hänvisar till ett fall av olovlig avverkning vid strandområde invid Mannerheimvägen. Här sågade markägaren grenar från sina egna träd och från stadens träd för att öppna havsutsikten. Det blev rättssak av det hela och fallet väntar på sin dom.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland