Hoppa till huvudinnehåll

Unga dokumenterar sin vardag

Sanna Risku och Susanne Skata Bild: Yle/Kati Enkvist sanna risku

Fyra österbottniska unga på glid har under sensommaren och hösten dokumenterat sin vardag genom att filma med sina mobiltelefoner. Filmprojektet är en del av Yles satsning, Ung nu, som lyfter fram ungdomsfrågor.

Susanne Skata har haft hand om projektet och Sanna Risku är en av de unga som dokumenterat sitt liv.

- Då jag gick med i projektet såg mitt liv ganska dåligt ut. Jag hade just slutat skolan, sommarlovet var över och jag hade blivit av med mitt sommarjobb. Jag hade varit sjukskriven för att jag mådde så dåligt. Först var jag jättenervös att vara med, men då jag hade filmat ett klipp där jag satt och tala så fick det mig att må bättre, säger Risku.

I dag har hon en studieplats vid Evangeliska folkhögskolan i Vasa och är nöjd med sitt liv. I videodagboken över sin vardag får man följa med Sanna Riskus utveckling från arbetslös ung till studerande. Mycket har hon också filmat av sin fritid med kompisar och pojkvän.

Hoppas väcka tankar

Susanne Skata vars produktionsbolag har hand om videoprojektet säger att hon är glad över de ungas mod att ställa upp i projektet. Under de sex veckor som de unga har dokumenterat sin vardag har det också hänt en hel del i deras liv.

- Hos vuxna hoppas jag att det väcker tanken att vi ska stöda ungdomarna så mycket vi bara kan. Företagare ska försöka ge dem praktikplatser och arbetsplatser och överlag bara finnas till. Och för ungdomar som är i den här åldern hoppas jag att det ger känslan av att jag är inte ensam. Det finns andra som har de här problemen också, säger Skata.

Minidokumentärerna om de unga kommer att börja sändas på måndagen den 14 oktober klockan 15 på svenska Yles webbplats. Allt som allt blir det 20 avsnitt där man följer med de fyra ungdomarnas liv. Ett avsnitt publiceras per vardag och varje avsnitt är mellan fem och tio minuter långt. Helt lätt var det ändå inte att hitta ungdomar som ville vara med i projektet.

- Ska jag vara ärlig så slet jag nog mitt hår i förtvivlan i början av augusti. Vi gick via arbetskraftsbyråer och ungdomsverkstäder. Det var sommar och semestertider så det tog ett tag innan det började rassla in förslag på ungdomar. Till sist valde vi de här fyra ungdomarna som jag tycker representerar lite olika kategorier, säger Skata.

- Nu känns det nervöst då det skall börja visas, säger Sanna Risku. Jag är rädd för alla kommentarer man kommer att få. Positivt har det ju kommit för att jag vågar vara med men jag måste förbereda mig på att det kommer att komma någonting negativt och inte ta det för hårt, säger Risku.

De fyra ungdomar som är med i videoprojektet kommer från Vasa, Jakobstad och Karleby. Unga Nu Videodagböckerna hittar du på måndagen den 14 oktober på adressen http://svenska.yle.fi/unga-nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten