Hoppa till huvudinnehåll

"Våga vara dålig för att bli rolig"

Janne ville göra Jesus-armar och frågade om han får. Såklart, vadsomhelst, sa vi! Bild: My Tengström/Yle janne westerlund

Janne Westerlund beskriver sig själv som standup komiker, konferencier, föreläsare, producent, radioman och tv-finne. Nu är han "hemma" i Finland för att dra stand-up.

- Jag älskar att komma till Finland för att träffa gamla kompisar och släktingar. Jag skulle vilja vara mycket mer i Finland, säger Janne.

Janne har jobbat som komiker i tjugo år och sysslat med det mesta inom branschen.

Hur stor press känner du på att vara rolig?

- I Sverige känns det nog. Folk känner till mig där. I Finland får jag bara dyka upp, folk hinner tänka ”vem är det där” och så får jag köra över dem totalt. Efteråt är de bara sådär att ”oj, där var en farbror utan hår och han var rolig”. Jätteskönt!

Janne är sverigefinne och har funderat mycket på skillnader mellan svenskar och finnar. Något han reagerat speciellt mycket på är hur ärliga finnar är.

- Jag har hängt hela dagen med min morbror Kimmo och jag sade att ”Ska du inte komma på showen ikväll för jag har fixat fina biljetter till dig och din fru”. Då sade Kimmo att ”Nej, jag tycker inte du är rolig”. Han är 75 år, finsk man och levt ett helt liv. Han har bestämt sig för vad som är roligt och vad som inte är roligt. Och jag är inte rolig.

Janne har precis återvänt från sin USA-turné där han bland annat uppträdde i New York. Han var huvudakt på Greenwhich Village Comedy Club. På den scenen har stora stand-up-stjärnor som Richard Prior, Eddie Murphy, Chris Rock och David Chappelle stått.

- Jag började showen med att säga att ”Om ni tar alla de här fyra legenderna och bakar ihop dem till en, så får ni mig.” Bara för att jag är ödmjuk, skrattar Janne.

”Finns inte mycket kvar att göra”

Senast Janne drog stand-up i Finland var för tio år sedan och då märkte han att absurd humor gick hem bättre hos finnar än svenskar.

- Jag hade en klassisk surrealistisk grej om en giraff som fastnar i min bil och så vidare. Den är lite skruvad. Den funkar bättre här och därför tänker jag att finnar gillar mer skruvad humor.

Jannes nästa projekt inom branschen är att skola nya stjärnor till komiker. Han har ett litet stall av nya talanger som han försöker erbjuda sina egna erfarenheter till.

Vilka misstag gör man som amatör?

- Det är egentligen så enkelt: står du där och gör stand-up och ingen skrattar, då är det stand-up utan comedy. Det är bara stand-up. Man måste våga vara dålig. Du kommer aldrig att vara bra från början. Du kommer att vara nervös och hålla micken för långt borta, glömma materialet, prata för snabbt, sluddra. Men när du kommer över det gäller det. Efter kanske 10, 20, 100 gig. Publiken märker ändå snabbt om någon har talang.

Ännu en skittuff merit man hittar på Jannes CV är dubbning av animerade filmer såsom Kung-fu Panda och G-force.

- Jag var apan i Kung-fu Panda. Det är ett ganska enkelt jobb. Du kommer in ett bås och får höra originalet, sedan är det bara att härma. Mycket lättare än stand-up, säger Janne med eftertryck.

Du kan se Janne Westerlund ikväll på Manala och imorgon på Apolloteatern i Helsingfors.

Nyligen publicerat - X3M