Hoppa till huvudinnehåll

Zeidan anklagar "politiskt parti" för kidnappning

Libyens premiärminister Ali Zeidan efter kidnappningsdramat på torsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva zeidan

Libyens premiärminister Ali Zeidan anklagar ett "politiskt parti" för att ha organiserat torsdagens kidnappning av honom. Han vill inte avslöja vilket parti som skulle ha legat bakom kidnappningen.

I en intervju till den franska TV-kanalen France24 sade Ali Zeidan att det var ett politiskt parti som låg bakom kidnappningen av honom.

- Det är ett politiskt parti som är ute efter att störta den libyska regeringen med vilka medel som helst, sade Zeidan.

Zeidan fördes bort från sitt hotellrum i huvudstaden Tripoli natten till torsdagen av en milisgrupp som sades ha koppling till inrikesministeriet. Han hölls fången på en polisstation strax söder om Tripoli i några timmar och fritogs sedan av en annan milisgrupp.

Motivet oklart

Ursprungligen sades det att kidnappningen var en reaktion på att en amerikansk kommandostyrka kunde gå in i Tripoli och gripa en efterlyst al-Qaida-ledare under helgen. Senare visade det sig att samma milisgrupp som förde bort Zeidan har krävt Zeidans avgång redan en längre tid.

Kidnappningen av Zeidan var bara det senaste uttrycket för laglösheten i Libyen. Regeringen är mycket svag och olika tungt beväpnade milisgrupper har bland annat stört oljeproduktionen, stängt av vatten- och elförsörjningen på flera håll och deltagit i omfattande vapen- och knarkhandel.

Miliserna är ofta klanbaserade och klanstrider förekommer regelbundet. Miliserna kan vara lojala med olika politiker. Den libyska regeringen har inte lyckats avväpna miliserna och har försökt få bukt med en del av dem genom att ansluta dem till försvars- eller inrikesministeriet.

Kidnappningen var ytterligare ett uttryck för laglösheten i Libyen.