Hoppa till huvudinnehåll

Bråk kring homodemonstration i Ryssland

Bild: ANATOLY MALTSEV/EPA ryssland. s:t petersburg

Polisen grep nästan 70 personer i samband med en planerad demonstration i S:t Petersburg för homosexuellas rättigheter. Det blev bråk mellan demonstranterna och en motdemonstration.

En grupp på omkring 15 förkämpar för de homosexuellas rättigheter försökte samlas till en demonstration i S:t Petersbrug. En betydligt större grupp motståndare till homosexuella hade ändå lagt beslag på platsen där demonstrationen skulle hållas.

Många av motståndarna var klädda som kosacker eller ortodoxa präster och många var äldre kvinnor som skanderade ortodoxa böner.

En av homoaktivisterna säger att polisen tillsammans med motståndarna bröt upp demonstrationen. En annan berättar för nyhetsbyrån Reuters att hon blev kastad till marken och en regnbågsflagga som hon höll på att veckla ut togs i från henne.

En talesman för polisen säger att det bland de gripna finns representanter för båda lägren.

Frågan om de homosexuellas rättigheter har fått större uppmärksamhet internationellt inför att Ryssland ska stå värd för de olympiska vinterspelen i Sotji nästa år. Förkämpar för de homosexuellas rättigheter har uppmanat deltagare och sponsorer att bojkotta spelen i protest mot den nya ryska lagen som förbjuder homosexuellt propaganda riktad till minderåriga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes