Hoppa till huvudinnehåll

Vauraste på Arctia Shipping: "Vi skickar inte SMS"

Tero Vauraste förnekar att bolaget skulle ha kommunicerat via textmeddelanden
Tero Vauraste förnekar att bolaget skulle ha kommunicerat via textmeddelanden Bild: Yle tero vauraste

Det statliga isbrytarbolaget Arctia Shippings verkställande direktör Tero Vauraste förnekar att bolaget skulle ha kommunicerat via textmeddelanden med statens ägarstyrningsenhet.

Avgående ministern Heidi Hautala förmodade i programmet Morgonettan i TV 1 att Vaurastes meddelanden knappast når ut i offentligheten.

Överhuvudtaget är Vauraste av den åsikten att statsägaren agerade exceptionellt när den ingrep mot bolagets brottsanmälan.

Vauraste gav i dag offentlighet åt ett meddelande, där han uppmanar sin advokatbyrå att dra tillbaka brottsanmälan mot Greenpeace på order av statsrådets kansli (SRK).

E-postmeddelandet är daterat den 20 mars 2012 och lyder i korthet:

"Brottsanmälan måste återtas på grund av den order jag har fått av SRK."

Den avgående ägaransvariga ministern Heidi Hautala undrade i morse i programmet Morgonettan i TV1 varför Vaurastes meddelanden inte har kommit ut i offentligheten.

Till Yle Nyheter förnekar Vauraste att bolaget skulle ha kommunicerat via textmeddelanden med ägarstyrningsenheten. Han uppger att man svarade enheten med telefonsamtal.

Överhuvudtaget är Vauraste av den åsikten att statsägaren agerade exceptionellt när den ingrep mot bolagets brottsanmälan.

"Begärde först och krävde sen"

- Statsägaren var flera gånger i kontakt med oss och begärde först och i sista hand krävde att vi tar tillbaka brottsanmälan. Under den här processen övervägde vi i bolagsledningen vilka åtgärder vi borde vidta och sedan när det här sista meddelandet kom till oss, så drog vi slutsatsen att vi måste dra bort den här brottsanmälan, för det sätt, på vilket vi blev bemötta i det här ärendet, var mycket tufft, säger Vauraste.

Han påminner att i aktiebolagen så ankommer i allmänhet operativa beslut och till exempel beslut rörande rättshandlingar på bolagets ledning och styrelse.

- Att man på det här sättet tog ställning i ett i sig operativt beslut anser jag vara ytterst exceptionellt.

Enligt Vauraste är det bra att man nu försöker komma överens om riktlinjer för hur man ska dra gränsen i motsvarande fall i framtiden.

Läs också:
Hautala ser sig som moralisk vinnare
Heidi Hautala: Jag är vid gott mod
Tynkkynen: Pinsamt för De gröna
Pekkarinen: Vi måste tala om statens ägarstyrning
"Hautala gick emot regeringen i isbrytarfrågan"
Hautala avgår som minister
Katainen: Hautala gjorde rätt
Arctia Shippings vd hotades med sparken

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes