Hoppa till huvudinnehåll

Gasbeslut nästa år

Om gasröret  byggs dras det mellan Joddböle i Ingå och Pölans i Sjundeå
Om terminalen byggs i Ingå, dras ett gasrör från Joddböle till Sjundeå Om gasröret byggs dras det mellan Joddböle i Ingå och Pölans i Sjundeå Bild: Yle / Maria Wasström pölans

Det kan dröja till början av nästa år innan det blir klart om det är Finland eller Estland som får EU-stöd för en importterminal för LNG-gas.

EU-kommissionen publicerade i dag en lista över de länder som kan få så kallad PCI-status för projekt av allmänt intresse. Både Finlands och Estlands gasprojekt finns med på listan.

Men EU-kommissionen beviljar bidrag för endast ett av projekten. En förutsättning för att beviljas stöd är att flera länder kan använda sig av terminalen.

Om terminalen placeras i Finland planerar gasbolaget Gasum att bygga ett rör över Finska viken så att också de baltiska länderna kan dra nytta av gasen.

Om terminalen kommer till Finland byggs den antingen i Joddböle i Ingå eller i Tolkis i Borgå. Ingå ligger bra till om gasröret Balticconnector byggs över Finska viken

Gasum tror att Finland har goda möjligheter att få terminalen eftersom gasmarknaden i Finland är större. Om terminalen byggs i Finland kan importen av LNG-gas inledas i slutet av år 2016, Då skulle också förbindelseröret till Estland vara klart.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland