Hoppa till huvudinnehåll

Romska kulturen - inte längre så stereotyp som du tror

Bild: X3M/Catariina Salo janette grönfors

En svårdödad stereotyp om unga romer är att de är marginaliserade, men Janette Grönfors, själv rom, håller inte helt med.

- Jag tycker att vi överreagerar allt för lätt i de här ungdomsfrågorna, och i synnerhet när det gäller ungdomar från olika etniska minoritetsgrupper. De flesta av ungdomarna har olika slags svårigheter att hitta sin plats här i finska samhället, så är det inom minoretsgrupperna också.

Men problem finns det, det kan ingen undgå.

- Jag skyller inte på samhället, utan de största utmaningarna för en ung rom kommer från släkten och dess värderingar.

Vad är det svåraste att förstå med den romska kulturen?

- Finländare har svårt att förstå att ungdomarna inte går i skola. Det är nog det svåraste. Men om familjen går först och man bildar familj som tonåring, så finns det inte plats för utbildning.

Enligt Grönfors är den romska kulturens i ett brytningsskede.

- Nuförtiden förstår föräldrarna att det är viktigt att studera. Och så behöver man inte bilda familj när man fyller sjutton. Förväntningarma från den romska familjen eller det romska samfundet har ändrats, tack och lov.

- Romer vill mera än tidigare var en del av samhället. Man vill studera och ha en karriär, som jag. Man vill rösta och göra saker man tycker om. Men vi har insett det först nu.

Så har vi förstås den mest synliga delen av den romska kulturen, den traditionella dräkten.

- Jag har själv aldrig använt en traditionell romsk dräkt. Jag har gått med byxor. När jag var yngre var det ett helvetes stort problem. Men i dag när jag är äldre så spelar det ingen roll.

Vad säger du till alla som har fördomar om romer?

- Det är naturligt att ha fördomar. Man ska ha dem. Men man måste låta den andra berätta om hur det är. Fråga och se vad du får för svar.

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.