Hoppa till huvudinnehåll

Så bygger du en trädgårdsbänk runt ett träd

Bänk runt träd.
Bänk runt träd. Bänk runt träd. Bild: YLE/Strömsö bänk runt träd

På Strömsö har vi några riktigt gamla och fina ekar. Ekarna finns på en liten kulle mellan huset och stranden. Runt en av ekarna har jag byggt en bänk, ett skönt ställe att sitta och kika ut över vattnet och bryggorna. Bänken är byggd runt hela det grova trädet och behövde få en stadig stomme.

Stommen gjorde jag av 20 mm tjockt vattenfast faner, 4 stycken halvcirklar som jag skruvade ihop så att skarven överlappade varandra. Om man gör bänken i god tid medan trädet är litet kan man skruva ihop och lyfta bänken över trädet. Jag var ute 150 år försent och måste skruva fast alla delar på plats och ställe.

Under bänken skruvade jag fast ben som jag justerade så att bänken låg rakt. Om omkretsen är stor behövs fler ben för att bänken skall bli stadig.

På fanercirkeln skruvade jag sedan fast en massa kilar av 100 x 50mm tjockt furu virke. Räkna ut vilken form kilarna skall ha genom att dela upp yttercirkelmåttet med bredden på virket, då vet du hur många som behövs. När du också delar innercirkelmåttet med samma antal får du formen. Ta också i beaktande om du vill ha en liten springa mellan kilarna.

Jag tjärade in benen för att få dem svarta, men sittytan får gråna av väder och vind och med tiden smälter den säkert in och blir som en del av den grova och stabila ekstammen.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk