Hoppa till huvudinnehåll

De sista bärplockarna åker hem till Thailand

Bärplockarna ansåg sig lurade av sin uppdragsgivare Bild: Yle/Jori Asikainen thailändare

I september brottsanmälde ett femtiotal thailändska bärplockare sin finländske uppdragsgivare för människohandel. På tisdag kväll åkte de sista 16 bärplockarna hem efter att polisundersökningen lagts ner. Resten av bärplockarna har åkt hem till Thailand redan tidigare.

- De är på väg till flygplatsen nu och flyger enligt planerna till Bangkok i kväll, bekräftade vänsterpolitikern Li Andersson som har hjälpt bärplockarna i kontakter med de finländska myndigheterna.

Enligt Li Andersson är det myndigheterna i Thailand som betalar för flygbiljetterna. Orsaken till att de 16 bärplockarna stannat kvar i Finland har varit bekymmer att hitta lämpliga flyg.

Thailändarna brottsanmälde sin finländska uppdragsgivare Ber-Ex i september eftersom de ansåg sig ha blivit vilseledda i fråga om möjligheterna till förtjänst. De hävdade också att uppdragsgivaren höll inne en del av deras löner. Häradsåklagaren i Kajanaland lade dock ner förundersökningen eftersom han inte ansåg att det fanns bevis för att de fallit offer för människohandel.

Läs också