Hoppa till huvudinnehåll

Gödselbörs på webben ska förmedla dynga

Pemarån
Pemarån är det största ån som rinner ut i Skärgårdshavet. Pemarån Bild: Antero Lynne pemarån

Jordbrukarna runt Pemarån ska få det lättare att göra sig av med dynga. Vid årsskiftet öppnar en ny gödselbörs på internet där man både ska kunna sälja och köpa dynga.

Runt Pemarån finns många stora svingårdar. De producerar i snitt mera gödsel än vad gårdarna själva kan göra av med på sina åkrar. Samtidigt ställer miljömyndigheterna stränga krav på hur mycket man får gödsla, eftersom dyngan innehåller stora mängder fosfor.

Applikation för gödselbörs
Gödselbörsen får också en applikation för mobiler. Applikation för gödselbörs Bild: Antero Lynne gödselbörs

- På gödselbörsen kan man registrera både köpare och säljare, och samtidigt hitta en entreprenör som transporterar gödseln, berättar Sanna Söderlund, koordinator för projektet Ravita.

Ravita har tagit fram gödselbörsen tillsammans med jordbrukarna, föreningen Paimionjokiyhdistys och ett företag i branschen. Pemarån är den största ån som rinner ut i Skärgårdshavet och för att minska på övergödningen är det därför viktigt att inga åkrar får för mycket fosfor.

Logistiken kring dyngan är det största problemet

En orsak till att dyngan har blivit ett problem är att gårdarna har blivit större. Antalet djur har ökat, men åkerarealen har inte ökat i samma grad.

En jättebra idé för de husdjursgårdar som expanderar

Hittills har logistiken kring gödseln varit det största problemet. Gödseltransporterna är dyra och många frågar sig hur långt det lönar sig att frakta gödseln.

- Några menar att det inte lönar sig att transportera gödsel längre än en kilometer, medan de som behöver gödseln tycker att 30 kilometer går bra, säger Söderlund.

Gödselbörsen ska bli landsomfattande

Gödselbörsen är ett pilotprojekt som genomförs med gårdarna runt Pemarån. Senare är det meningen att gödselbörsen ska bli landsomfattande.

Dick Abrahamsson, ordförande för Åbolands svenska producentförbund, tycker att gödselbörsen låter som ett bra initiativ.

- Det här låter som en jättebra idé för de husdjursgårdar som expanderar. Samtidigt har vi många spannmålsgårdar som behöver hummushaltigt material och då är gödseln det bästa som finns, säger Abrahamsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland