Hoppa till huvudinnehåll

Irland beviljades en sista lånerat - Rehn nöjd

Bild: EPA/Andy Rain danske bank

Euroländernas finansministrar beslöt i måndags kväll i Luxemburg att bevilja Irland en sista nödlånerat på 2,3 miljarder euro. Efter det ska Irland börja stå på egna ben och skaffa finansiering på den fria marknaden från och med mitten av december.

Irland är det första av de fem euroländer som har fått nödhjälp under finanskrisen som tar sig ur hjälpprogrammet. Eurokommissionären Olli Rehn var nöjd med över utvecklingen.

−Det är viktigt för Irland, men också för hela området att Irland blir det första land som kan lämna hjälpprogrammet och som kan verka utgående från marknadsfinansiering, säger Rehn till Yle Nyheter.

Han säger att det har ett symbolvärde såtillvida att låneprogrammet har fungerat och Irland har kunnat förbättra sin ekonomiska utveckling avsevärt. Irlands sista lånerat var på 2,3 miljarder euro och sedan 2011 då landet bad om hjälp har EU:s tillfälliga krisfond EFSF beviljat lån på 17,7 miljarder euro.

Irland behövde låna pengar då fastighetsbubblan i landet sprack och de irländska skattebetalarna måste gå in med pengar för att rädda landets banksystem och betala tillbaka pengar till bland annat utländska investerare.

Låneprogrammet för Irland löper ut i mitten av december och det samma gäller för Spanien som inte behövde något tilläggslån. För att underlätta en smidig övergång till den fria marknaden överväger eurogruppen att bevilja en preventiv kredit, som kan användas i fall det skulle uppstå problem.

Portugal är beroende av nödlånen fram till mitten av 2014 då landet försöker återvända till marknaden.

För Grekland är läget besvärligare. Landet kommer att behöva ytterligare finansiering och först i december eller januari väntas det bli klart hur mycket mera Grekland behöver.

−Grekland är aldrig lätt, det är en utmaning att analysera finanserna och skatterna för Grekland såväl som skuldfrågan. Vi framhäver kvalitet framom snabbhet, betonade Olli Rehn.

Dan Ekholm, Luxemburg