Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Märkligt polisarbete med tragiska följder

journalisten Magnus Swanljung
journalisten Magnus Swanljung Bild: Yle/Jyrki Valkama magnus swanljung

För en dryg månad sedan gjorde ett femtiotal thailändska bärplockare, via advokaten Ville Hoikkala, en brottsanmälan mot sin finländske uppdragsgivare. Enligt Hoikkala fanns det skäl att misstänka människohandel. Samtidigt fick offren hjälp att anmäla sig till det finländska hjälpsystemet för människohandelsoffer. Ikväll åker de sista 16 thailändarna hem med stora skulder. Ingen fick sin sak prövad. Ingen fick hjälp.

Var de offer för människohandel? Svårt att säga eftersom frågan aldrig reddes ut.

Misstankarna var välgrundade. Enligt bärplockarna hade de vilseletts i fråga om möjligheten att tjäna pengar. En del av dem upplevde sig stå i ett direkt skuldförhållande till sin uppdragsgivare som i praktiken berövade dem deras frihet. Bärplockarna upplevde att de tvingats uppehålla sig i trakter där skörden var dålig. En del av dem uppgav att uppdragsgivaren hade lagt beslag på deras pass och visum.

Bara sex dagar efter att polisanmälan gjordes beslöt ändå häradsåklagaren i Kajanaland lägga ner förundersökningen. Beslutet är tragikomisk läsning. Av åklagarens text kan man dra följande slutsatser:

1. Polisen brydde sig inte om att höra ett enda av offren.
2. Polisen hörde under förundersökningen exakt en person. Den påstådda förövaren.
3. Polisen och åklagaren ser inga skäl att misstänka att den påstådda förövarens vittnesmål är tendentiösa.

Häradsåklagaren såg inget behov att utreda människohandel Bild: Yle åklagare

Samtidigt som polisen mottog brottsanmälan anmäldes bärplockarna till det finländska hjälpsystemet för människohandel. Hjälpsystemet ska hjälpa offer med boende och rättshjälp vid blotta misstanken om människohandel. I praktiken sköts hjälpsystemet av en förläggning för asylsökande i Joutseno. Beslutet därifrån kom som ett brev på posten efter åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen: här finns ingen hjälp att hämta.

När Finnairs flyg AY089 till Bangkok lyfter släcks i praktiken allt hopp om att fallet ska redas ut.

I teorin kan bärplockarna inleda ett civilmål mot sin finländska uppdragsgivare. I teorin kan en allmän åklagare beodra att förundersökningen återupptas. Men det är knappast någon som fantiserar om att bärplockarna ska höras i Thailand eller ta nya lån för att komma hit och delta i en rättegång med oviss utgång.

Samtidigt beviljar den finländska ambassaden i Bangkok i rasande takt nya visum för nya bärplockare som riskerar hamna i samma situation.

Hade det inte varit skäl att ta brottsanmälan på allvar och en gång för alla reda ut lagligheten i en verksamhet som varje år kastar ett stort antal fattiga thailändare i en nattsvart situation i sitt hemland?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes