Hoppa till huvudinnehåll

Livet i en bubbla

Överklassens Bullerbyn. Så har Solsidan beskrivits, litet skämtsamt. En idyll långt från världens ondska. Ett område där folk knappt vet vad en socialdemokrat är. Där man inte behöver vara snygg, bara man har de rätta statusprylarna.

Solsidan
Solsidan Bild: Yle yle fem
Vi parkerar bilen nere i gamla Saltsjöbaden, där det mesta av TV-serien Solsidan spelats in, och promenerar ner mot stranden. Vi, jag och fotografen, ska försöka fånga livet på Solsidan, det verkliga livet och mänskorna här. På vägen till strandpromenaden passerar vi ett ekologiskt kafé’ där barnvagnar och lattemammor samlats för att fördriva eftermiddagen och på andra sidan vägen breder sig den anrika badinrättningen ut med sina tinnar och torn. Fina bilar och enstaka segways står tätt parkerade och byborna, ja om man nu kan kalla dem det, är så här dags på eftermiddagen ute och motionerar i sina trendiga outfits. Alldeles nere vid vattenbrynet finns ett yogacenter som erbjuder gravidyoga, yoga för mammor och yoga för seniorer, - med andra ord för alla dem som är hemma om dagarna.

Fotografen börjar filma allt det vackra, och jag själv fotograferar husen. En äldre man stannar och börjar småprata med mig. Han är nyfiken på vad jag gör och frågar mig varför jag fotograferar husen “du vill väl ingen något illa?” ”Nej”, säger jag – ”fast visst vill jag gräva lite. Jag vill veta hur det är på riktigt, hurudana mänskorna är här på skyddade Solsidan. Är de alls som i serien?” frågar jag honom.

“En del är nog det, en del är rätt elaka – i alla fall var det så förr. Karaktärerna finns på riktigt, det vet vi som bott här länge. En man t.ex. köpte upp alla röstkuponger för lucia för några år sedan, så han kunde ge alla röster till sin dotter. Sådant förekommer ju. Så visst känner vi igen gänget i serien, och vi vet ju vem de föreställer. Hahaha.”

Solsidan
Solsidan Bild: Yle yle fem
Lite längre fram, vid tennisbanan där TV-seriens Alex och Fredde tränar, träffar jag en annan dam som också hon vill dela med sig hemligheter om Solsidan. Hon understryker att det är en viss skillnad mellan dem som bott här i tiotals år och de nyinflyttade. De nyinflyttade sätter större vikt vid att ha rätt bil och båt, på fasaden. Och de vill ändra på saker och ting också, bygga om gamla kaféer, förstora och putsa upp, bygga nytt, medan de gamla Saltsjöborna helst bevarar allting precis som det alltid varit. För det är ju bra som det är?

“Vi som har bott här länge har nog inte riktigt förstått hur privilegierade vi är. Vi har allt vi behöver – och mer därtill. Det är ju som en skyddad verkstad, speciellt här i gamla Saltis”

Egentligen handlar Solsidan ju om vilken byhåla som helst, om allt från att vara styrd av sina föräldrar, till ångesten när man skaffar hus och barn. Villa – vovve – Volvo. Det stämmer ju nog in på folk i Vasa, Grankulla och Ekenäs också. Och på många andra byhålor. Visst känner vi ju alla en snåljåp (Ove), och vi känner dem som fortfarande i vuxenålder styrs av sina föräldrar (Alex) och de osäkra som bara vill ha allt som alla andra har, och som vill vara som alla andra. Igenkänningsfaktorn är hög.

Fast det är ju inte bara förmögna människor som bor härute. Här finns också billigare radhus som vanliga barnfamiljer kan ha råd med. Och här finns hyresbostäder också, inte många, men de finns. Var de är vet jag inte - vi har inte lyckats hitta några.

Solsidan
Solsidan Bild: Yle yle fem
Vi går vidare. Jag hälsar på några hundar (alla verkar ha hund här) och beundrar båtarna och villorna. Så, från ingenstans dyker ännu en man upp, iklädd jeansskjorta och keps. På håll hade han kunnat vara 30, men på närmare håll ser jag att han är runt 60. Brunbränd, och med stora glada ögon. Han frågar mig om jag behöver hjälp med något, och erbjuder sig kort därefter ta mig och fotografen med ut på en båttur. I hans enorma lyxbåt, med tre sovrum, flera badrum, kök, ja gud vet vad. Fem minuter senare är vi ute på havet i hans båt. Det hela känns overkligt och jag slås av hur gästvänliga och glada alla verkar vara här på Solsidan. Kaptenen bjuder oss på äpplen och på ännu lite mer skvaller om vem som bor var; kändisar, konstnärer och styrelseproffs. Och vi får veta vilka hus som är till salu och till vilket pris. En villa vi passerar är till salu för 60 miljoner kronor (närapå 7 miljoner euro). Ägarna har inte bott där särskilt länge och det ryktas om en grannfejd. Alltså är det inte alltid bara soligt här på Solsidan. Och han berättar att Solsidan, som är Saltsjöbadens baksida, från början hette något helt annat. Och att man för att området (baksidan) skulle bli mer attraktivt bytte namnet till Solsidan.

Framsida eller baksida – jag njuter i alla fall ofantligt av båtturen, och av den vackra naturen och villorna – och av det trevliga sällskapet. Är det möjligt att stanna här? Ja, för visst vore det rätt skönt att bara kunna blunda för omvärlden och gömma sig i denna vackra bubbla.

Mikaela Sonck

Säsongstart för Solsidan (säsong 4)
Yle Fem söndag 20.10.2013 kl. 21.00
Läs mer om serien på svenska.yle.fi/solsidan