Hoppa till huvudinnehåll

NSA samlar data från privata adressböcker

Datakrets
Datakrets Bild: Yle/Steve Allen krets

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har samlat adressböcker från hundratals miljoner privata e-mail och snabbmeddelande-konton. Det visar dokument som den tidigare underrättelsemannen Edward Snowden har läckt till tidningen Washington Post.

NSA har samlat adressböcker från bland annat Yahoo, Hotmail, Facebook och Gmail. Under en dag i fjol NSA samlade under en dag i fjol kontaktuppgifter från 444 743 Yahoo-konton, 105 068 Hotmail-konton, 33 697 Facebook-konton och 22 881 Gmail-konton, skriver Washington Post. Om lika mycket information samlas in varje dag skulle det betyda att 250 miljoner konton utsätts på ett år.

Säkerhetstjänsten har samlat data både från amerikanska användare och från användare från andra länder.

NSA använder ett program som kopierar adressböckerna och kompislistorna när informationen skickas över globala datalänkar. Olika telekombolag och utländska underrättelsetjänster har samarbetat med NSA och hjälpt säkerhetstjänsten att komma över uppgifterna.

Genom att analysera kontaktuppgifterna i adressböckerna kan NSA hitta dolda samband mellan olika användare. Adressböcker innehåller ofta även uppgifter som adress, telefonnummer och företagsinformation. Det är därför mycket effektivare att samla adressböcker än att till exempel avlyssna telefonsamtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes