Hoppa till huvudinnehåll

Bostadslösa finns också utanför Ring III

Bild: Yle alkoholist

De så kallade uteliggarna finns överallt. De finns i stora städer och de gömmer sig på små orter. De övernattar på soffan hos sina kompisar eller i trappuppgångar, ödehus och källare. Gemensamt för de flesta bostadslösa är att de har gamla hyresskulder som gör det omöjligt för dem att få ett nytt hem.

De bostadslösa lever kanske inte lika synligt på de små gatorna eller byvägarna, men procentuellt är de lika många utanför som innanför Ring III.

- Det kan komma en situation, oberoende om du är ung eller gammal, där du finner dig utan bostad, säger Lisbetth Lindström som är verksamhetsledare för Ratatupa, en dagcentral för missbrukare och deras familjer.

Via sitt jobb får Lindström en hel del information om personer som saknar bostad i Västnyland. Samma erfarenhet har Yvonne Varis som jobbar på svenska och finska församlingen i Pojo. Hon är värdinna för Postilla, som hon kallar byns vardagsrum.

- Ofta hör avsaknaden av bostad ihop med missbrukarproblem. Det är ett stort problem, trots att det inte är synligt, säger Varis.

Båda berättar hur de bostadslösa åker runt till bekanta och söker en plats att övernatta på.

- Efter några år brukar kamraterna ta slut, speciellt som grannar klagar över olovliga hyresgäster, säger Lisbeth Lindström.

Vems är ansvaret att hitta bostad?

Det kan vara rätt knepigt att få bostad via staden eftersom den bostadslösa ofta har hyresskulder. Men Yvonne Varis anser att staden eller kommunen ändå borde hjälpa till.

- Att hyra privat utan att ha ekonomin i ordning lyckas inte. Vi på församlingen kan sedan donera husgeråd, kläder och vid behov också möbler, säger Varis.

Lisbeth Lindström säger att det största ansvaret ligger hos den bostadslösa som ska vara aktiv. Men också hon påtalar problemet med gamla hyresskulder.

- Då är nästa steg kommunen. Församlingarna gör massor via sin diakoniverksamhet, men de har sällan bostäder att erbjuda.

Efter några år brukar kamraterna ta slut

Olika intresseorganisationer och föreningar som till exempel Ratatupa försöker hjälpa till med ansökningar och annat praktiskt. Det som skulle behövas är mera stödbostäder för personer som har missbrukarproblem eller mentala problem.

- Men också här i vår lilla region har vi stött på grannar som protesterar mot planerade stödbostäder, säger Lisbeth Lindström

I fjol ordnades evenemanget De bostadslösas natt i Raseborg. Evenemanget var välbesökt och fick stor synlighet. Men om jippot ledde till något konkret är Yvonne Varis osäker på. I år har ingen organisation eller förening i Raseborg tagit på sig ansvaret att arrangera De bostadslösas natt.

Läs också