Hoppa till huvudinnehåll

"De grönas slalomåkande irriterar regeringspartner"

De grönas ordförande Ville Niinistö och tidigare utvecklingsminister Heidi Hautala. Bild: Lehtikuva ville niinistö

Statens ägaransvariga minister Heidi Hautala (De gröna) tvingades avgå främst på grund av de gröna ministrarna har trampat in på andra ministrars tomter.
- Det handlar alltså inte i första hand om hårda tag i ägarstyrningen av Arctia Shipping, säger initierade källor.

Två pensionerade aktivister från Sjömansunionen tog i går kväll på sig äran för de avslöjandena om hur utvecklingsminister Heidi Hautala stoppade en brottsanmälan mot Greenpeace. Avslöjandet har bidragit till att Heidi Hautala tvingades avgå, men är inte hela förklaringen.

Allt sedan Lipponens dagar har det funnits en kutym av att ministrarna sköter sina egna områden självständigt utgående från överenskomna riktlinjer. Gentlemannaöverenskommelsen har varit att var och en håller sig på sin egen tomt och är lojala gentemot regeringens linje.

Bland socialdemokrater och samlingspartister ska det länge ha funnits en frustration gentemot De gröna som anses ägna sig åt slalomåkning i viktiga frågor. Främst har Ville Niinistös agerande i Talvivaara- och Fennovoima-frågorna irriterat regeringskollegerna. Bland annat ska miljöminister Ville Niinistö klart ha trampat över på näringsminister Jan Vapaavuoris tomt i fråga om Fennovoima där Niinistö uppmanade kommunerna att dra sig ur kärnkraftprojektet. Det är inte okej enligt rådande kutym.

Det som antagligen fällde Hautala var alltså hennes och partiordförande Ville Niinistös oförmåga att hålla sig till sin egen tomt. Den klumpiga politiska styrningen i Arctia Shipping-fallet kombinerat med De grönas kopplingar till Greenpeace ökade ytterligare irritationen. Spiken i kistan blev de luckor i informationen som Heidi Hautala bjöd på då hon skulle förklara sitt agerande då hon stoppade Arctia Shippings brottsanmälan av Greenpeace.

Den stoppade brottsanmälan kombinerad med härvan med svarta betalningar för dörreparationer, där det också fanns luckor i informationen, var graverande omständigheter då Greenpeace äntrade Gazproms oljerigg för några veckor sedan. Irritationen gentemot De gröna fanns där och läget var lämpligt för att lyfta fram gamla synder. Vem det var som läckte informationen om den tillbakadragna brottsanmälan är egentligen inte relevant. Det handlar mera om vems intressen det tjänade att informationen läckte ut.

En fråga där åtminstone socialdemokraterna och Samlingspartiet på den ena sidan och De gröna på den andra sidan drivit olika linjer är användningen av finländska isbrytare på de arktiska områdena. Heidi Hautala försökte stoppa uthyrningen av isbrytarna Fennica och Nordica till oljebolaget Shell. Arctia Shippings bokslut för fjolåret visar att uthyrningen av isbrytarna till Shell har varit en lönande affär. Drömmarna om att tälja guld i Arktis är påtagbara. Den som ska sitta kvar i regeringen måste ha en pragamatisk syn på hur man väger miljöhänsyn mot ekonomiska intressen.

Politikernas ovilja att lägga korten på bordet och berätta varför Heidi Hautala fick gå ska närmast ses utgående från att alla politiker som är med länge förr eller senare trampar i klaveret och utsätts för ett mediedrev. Då är det bättre att hålla låg profil då drevet går och inte hänga ut sina kolleger, eftersom det nästa gång kan det vara din egen tur.