Hoppa till huvudinnehåll

Multipla orgasmer

Fråga: Är det normalt att kvinnan kommer flera gånger under samlag? Och är det normalt att hon börjar skaka efteråt?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar: Ja, det är normalt. Den sexuella responscykeln är indelad i fyra faser: upphetsningsfasen, platåfasen, orgasmfasen och slutligen avslappningsfasen. Kvinnan har, till skillnad från mannen, en möjlighet att flera gånger återgå från orgasmfas till platåfas och sedan pånytt uppnå orgasmfasen före hon sedan övergår till avslappningsfasen. För att det här ska vara möjligt måste den sexuella stimulansen fortsätta efter att kvinnan fått orgasm annars övergår hon direkt till avslappningsfasen.

Darrningar är vanliga. Orgasmen är i princip ofrivilliga muskelspasmer i underlivet, det är vad det rent fysiologiskt handlar om, och de kan också spridas till resten av kroppen. Ibland är orgasmen mer häftig och då kan kroppen skaka mer, och ibland skakar den inte alls.