Hoppa till huvudinnehåll

Viktbegränsningar sätter stopp för broplaner

Bild: Yle/Johanna Ventus bro ytterholm

Ytterholmborna vill bygga en bro till Kirjais. De nya viktbegränsningarna på vägarna sätter nu stopp för planerna då kravet är att bron ska hålla för 76 ton.

I Nagu har Ytterholmborna börjat utreda möjligheterna att bygga en bro som förenar holmen med Kirjais. I dag finns varken fast vägförbindelse eller förbindelsebåtstrafik och de som bor på holmen sköter trafiken själva med egna pråmar och båtar.

För att underlätta livet på holmen har invånarna och markägarna skapat ett väglag för att bygga en bro man kan köra över från Ytterholm till Kirjais. Fårbonden Charlotta Björklöf bor och jobbar på Ytterholm och enligt henne är behovet av en bro stort.

- Allt som ska fraktas blir ett problem. Det är så lätt som inte bara att åka till Åbo och handla utan man måste också fundera hur man ska få hem varorna. Tanken på en bro är något som legat och grott länge och nu tagit fart. Min syster har nu två barn och att varje morgon få dem med sig till dagis har blivit ett stort projekt,

Det som behövs är en bro som håller för 30 ton så att brandbilen kan köra över vid behov. En bro av den här storleksklassen kostar kring 100 000 euro och för att ha råd att bygga bron har Ytterholmborna sökt stöd för brobygget. Med tre fast bosatta hushåll och en väg på 1,5 kilometer borde de uppfylla kraven på statstöd men nu har nya viktbegränsningar satt stopp för planerna.

I oktober höjdes viktbegränsningarna på vägarna från 60 till 76 ton och när Närings- trafik- och miljöcentralen svarade på Ytterholmbornas ansökan fick de veta att kravet för att få stöd är att också deras bro måste hålla för 76 ton. Charlotta Björklöf kunde knappt tro att det var sant när hon fick höra om kravet.

- Först tänkte vi bara nej, nej, nej. Det känns helt otroligt. En så stor lastbil kan ju inte ens köra ut hit. Först ska den över hängbron i Pargas och redan det är ju ett frågetecken den håller.

Kravet att bron från Ytterholm ska hålla för 76 ton är mer än orimligt säger Pargas trafikchef Christjan Brander.

- Det är ju fråga om att bygga en liten bro till en bebyggd holme där det inte behövs trafik av en sådan tyngd som 76 ton. Det är en helt annan sak att man ute på stora landsvägar kommit fram till att det finns ett sådant här behov. Det är horribelt om det här viktbegränsningarna leder till att man inte kan bygga mindre i glesbygden, säger Brander.

Ytterholmborna har ännu inte bestämt om eller hur de kommer att gå vidare med brobygget men om bron inte blir av säger Charlotta Björklöf att hon på allvar måste överväga om det är värt att på kvar på holmen.

- Om det blir så att vi måste lägga ut alla pengar själva är det fråga om vi kan det och gör vi det inte är det fråga om hur länge man orkar bo så här på sidan av kanalen, säger Björklöf.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland