Hoppa till huvudinnehåll

"Bostadslösa kokar ägg utan vatten"

Minna Maurala och Harry Fredriksson talar för de bostadslösa. Har du vilja och attityd får du bostad, säger de. Bild: X3M / Jonas Sundström bostadslösas natt 2013

Vasaskvären vid Sörnäs metrostation i Helsingfors ser ut som den brukar. Polisbilen är parkerad vid metrostationens ingång. Missbrukare sitter utanför mataffären och gräver i sina plastpåsar. Någon lyfter en ölburk ur plastpåsen. En annan inspekterar en spruta. De har valt en bra plats. Solen skiner, åtminstone i dag. Meteorologerna har ändå lovat snö redan till slutet av veckan. Då blir det ännu jobbigare för de bostadslösa.


För Harry Fredriksson gick det utför efter att hans fru begick självmord. Efter det fick Harry en biroll i en alltför vanlig historia i Finland. Depression och alkoholmissbruk har varit en stor del av Harrys liv. I dag har han det helt okej.

- Jag bor i ett härbärge där jag har en lägenhet på 36 kvadratmeter. Jag har en egen toalett, men delar duschutrymme och kök. Det är mycket oljud på natten. Jag vill ha ett eget hem. Jag orkar inte att någon knackar på dörren mitt i natten och frågar efter sprit.

De dagarna Harry är nykter går han till simhallen. De dagarna han har pengar super han. Ändå är han optimistisk och tror att han kommer att hitta en egen bostad.

Minna Maurala, tidigare bostadslös men numera frivilligarbetare för föreningen Vailla vakinaista asuntoa, är också optimistisk. Hon tycker bostadslösa får hjälp, åtminstone i Helsingfors, men enligt henne är det mycket upp till dig själv.

Vardagliga ärenden omöjliga

- De bostadslösa måste ha en ryggrad och rätt attityd. Du kan få ett hem om du vill och orkar jobba för det. Du får inte heller vara för godhjärtad och hjälpa dina bostadslösa kompisar. Om du låter andra bo i din lägenhet så vräks du själv ur den.

Och vi ska inte börja tala om påslakan. De rivs sönder och används som halsdukar.

Medan jag ställer nästa fråga tar Minna en sup ur sin Leijona-flaska. Hon är tydligen inte heller fri från sitt missbruk.

- Jag vet inte om det är skrattretande eller lustigt, men den som får en bostad klarar inte av att hålla den. Den bostadslösa vet inte hur man lever ett normalt liv. Om du bott ute i 15 år och sovit på en parkbänk så är en säng ett totalt främmande begrepp. Du sover på golvet. Och vi ska inte börja tala om påslakan. De rivs sönder och används som halsdukar.Trots att man är inomhus och har varmt. Man saknar helt praktiska färdigheter. Man kokar ägg utan vatten, det är sant.

Mycket ligger i uppfostringen, det är Minna övertygad om. Men alla har inte en uppfostring att ty sig till.

- Om du levt dina första 16 år i ett barnhem och sedan suttit i fängelse 16 år, så kan du faktiskt inte stänga dörren eller göra en smörgås.

De bostadslösas natt ordnas torsdagen den 17 oktober på olika orter runt om i Finland.

Läs också