Hoppa till huvudinnehåll

Bostadslöshet problem bland unga i Lojo

Vilande person.
För många unga vuxna saknar permanent adress i Lojo. Vilande person. Bild: Yle ligga

År 2012 fanns det cirka 30 bostadslösa i Lojo. Men verkligheten då det gäller bostadslösheten i staden är värre än vad statistiken visar, berättar Gunilla Wikberg (VF). De bostadslösas natt ordnas i dag (17.10) runt om i landet.

Gunilla Wikberg.
Lojopolitikern Gunilla Wikberg. Gunilla Wikberg. Bild: Yle/Robin Lindberg wikberg gunillaGunilla Wikberg är en av arrangörerna då De bostadslösa natt i dag ordnas för andra gången i Lojo.

Enligt Wikberg finns det allt för många ungdomar i Lojo som saknar en permanent adress. Främst handlar det om unga vuxna i åldern 18-30 som är arbetslösa och saknar utbildning.

- Det här är ett stort problem eftersom det är svårt att få jobb eller inleda studier då man saknar en permanent adress, berättar Wikberg.

Ett annat problem i Lojo är bristen på små bostäder. En stor del av dem som ansöker om en bostad från Lojo stad är ensamsökande.

- Genom att arrangera De bostadslösas natt vill vi väcka förståelsen för att alla inte har det så lätt i samhället i dag.

Ingen natt för de bostadslösa i Raseborg

Birgitta Gran
Socialombudsman Birgitta Gran. Birgitta Gran Bild: Yle/Minna Almark socialombudsman

I fjol deltog Raseborg för första gången i de Bostadslösas natt. Trots att evenemanget i fjol var lyckat, så blir det ingen favorit i repris i år, berättar Raseborgs socialombudsman Birgitta Gran.

- Ingen har riktigt haft varken tid eller ord att sätta i gång arrangemangen i år, konstaterar Gran.

Enligt henne har också samarbetsförhandlingarna till en del påverkat personalen.

"Bättre tillgång på hyresbostäder i Raseborg"

Enligt Birgitta Gran verkar det också som att tillgången på hyresbostäder i Raseborg har förbättrats jämfört med förra året.

- Det har inte i klientarbetet på samma sätt som tidigare kommit fram att det skulle vara omöjligt att hitta en hyresbostad.

Stödboende behövs

Det som Gran däremot tycker att man borde uppmärksamma är ordnandet av stödboende för personer som är i behov av extra stöd på grund av missbruk eller mentala problem.

- Det borde finnas någon form av mellanting mellan hyresbostad och serviceboende för sådana som behöver stöd i vardagen.

Läs också