Hoppa till huvudinnehåll

Förvara trädgårdens krukväxter mörkt och svalt under vintern

Vinterförvaring
Vinterförvaring Bild: Svenska Yle/Strömsö owe salmela

Varje höst ställs vi trädgårdsmänniskor inför samma fråga – vilka växter kan förvaras över vintern och i så fall var och hur?

Kanske du hör till dem som har en jordkällare eller ett svalt förrådsutrymme, mörkt eller ljust – då hör du till de lyckligt lottade som kan ta vara på en hel del växter som inte övervintrar utomhus hos oss.

Krukodlade växter som stamrosor och klematis kan med fördel övervintras i källare eller kallförråd. Den stora fördelen är att växterna kommer igång snabbare på våren och du slipper fundera över vintertäckning, köld- och gnagarskador.

Så här lyckas du med vinterförvaringen

Temperaturen får gärna vara så låg som möjlig, helst mellan 0 och + 10 grader.

Luftfuktigheten får inte vara för hög. Hög luftfuktighet ökar risken för mögelangrepp.

I ett mörkt utrymme går växten helt i vila. Det innebär att alla blad vissnar och växten får skjuta helt nya skott på våren.

Uppbevarar du dina växter ett ljust utrymme är växtens blad gröna hela vintern. En för hög värme då ger upphov till så kallade vattuskott - klena ljusgröna skott som inte duger någonting till. Det är anledningen till att försöka hålla temperaturen så låg som möjligt.

Skötsel och tillsyn under vintern

Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten och vattna växterna vid behov. De får inte torka ut helt.

På våren planterar du om växterna vid behov och putsar upp dem. Ta bort alla döda växterdelar.

Om du har ett hobbyväxthus så kan du sätta ut växterna tidigt på våren, redan i april, maj och låta dem vakna småningom.

Växter som kan övervintras är t.ex. rosor, klematis, hortensia, pelargoner och vinrankor.

Plantera vårlökar i lager på hösten

Om du förvarar krukor med vårlökar i jordkällaren eller motsvarande utrymme kan du njuta av blomprakten tidigt på våren, kanske redan till påsk.

Sätt de största lökarna lägst ner och de minsta högst upp med lager av jord emellan. Du kan använda vilken trädgårdsjord som helst.

Kom ihåg att vattna och se till att jorden hålls fuktig hela vintern.

Om du inte har en jordkällare kan kan du förvara krukan utomhus, t.ex. på balkongen, men då måste du isolera krukan mot köld.

Krokus och hyacinter

Blomlökar för inomhusbruk, t.ex. hyacinter, krokus och tulpaner kan du plantera i vanliga krukor. Fyll krukan med mylla och tryck ner löken så att toppen av löken lämnas synlig. Ställ krukan svalt.

Följ med hur lökarna kommer igång. När de vuxit ut några centimeter är det dags att ta in dem i ljuset och värmen och driva dem i blom. Kom ihåg att hålla jorden fuktig.

Tips!
Blomlökar är billiga på hösten - köp hem och experimentera!

Trädgård