Hoppa till huvudinnehåll

Fritagningsförsök riskerar att döda syriska fångar

Rebeller i stadsdelen Salaheddin i den syriska staden Aleppo i början av oktober. Bild: AFP / Lehtikuva aleppo

Rebeller har återigen gått till attack mot centralfängelset i Aleppo i norr, där fångarna lever under eländiga förhållanden. Samtidigt har Turkiet beskjutit jihadister i gränsregionen norr om Aleppo.

Centralfängelset i Aleppo ligger cirka sex kilometer norr om stadens centrum. Själva fängelset kontrolleras av den syriska regimen, men det har belägrats av rebeller i flera månader. Främst av al-Qaida anknutna Jabhat al-Nusra. Rebellerna har försökt inta fängelset flera gånger och nu uppges strider pågå också inne på fängelseområdet.

I fängelset finns över 4000 fångar. De flesta av dem vanliga kriminella, men där sitter också oppositionsaktivister av olika slag. Fängelset har blivit en sorts regimkontrollerad ficka i ett område där rebeller dominerar. Rebellerna vill erövra den fickan, men säger sig främst sträva efter att frita fångarna.

Fångarna lever under eländiga förhållanden. Bristen på mat och mediciner har förvärrats ytterligare av belägringen. Rebeller har tillåtit en del matleveranser till fängelset av Röda Korset och Röda Halvmånen på senare tid, men situationen där beskrivs trots det som mycket svår. Också en del oppositionsaktivister har vädjat om ett slut på striderna kring fängelset.

- Förhållandena i fängelset är katastrofala. Vi hoppas att försöken att frita fångarna inte leder till att de dödas, sade Rami Abdul-Rahman redan i september. Han är chef för den Londonbaserade oppositionsvänliga organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Turkiet beskjuter jihadister i gränsregionen

Turkiet, i sin tur, besköt på onsdag kväll al-Qaida-anknutna rebeller norr om Aleppo, i regionen kring gränsstaden Azaz.

Först ska förlupna granater från rebellerna ha hamnat på turkisk mark och därefter avfyrade turkiska armén fyra artillerigranater mot rebellernas ställningar i regionen som ligger bara fem kilometer från den turkiska gränsen. I den här regionen pågår strider mellan syriska rebellgrupper.

Al-Qaida-anknutna Islamiska Staten i Syrien och Levanten (ISIS) erövrade i september gränsstaden Azaz från rebeller anknutna till Fria Syriska Armén (FSA), men striderna rebellerna emellan fortsätter. Invånare i Azaz har dessutom regelbundet protesterat mot de hårda sharia-lagar som ISIS försöker verkställa i staden.

Striden mellan rebellgrupperna handlar inte bara om ideologi eller terräng. Den är kanske ännu mera en strid om pengar. Den som kontrollerar gränsen kontrollerar också den lukrativa smugglingen över gränsen och får dessutom möjlighet att stjäla ur biståndsförsändelserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes