Hoppa till huvudinnehåll

Studerande i Vasa bildar valförbund

Caroline Lång och Christoffer Hällfors
Caroline Lång och Christoffer Hällfors. Caroline Lång och Christoffer Hällfors Bild: YLE/Sonja Rundt caroline lång

År 2012 har Vasa inte haft någon representant i studentkårstyrelsen. Nu hoppas vi få in flera från Åbo akademi i Österbotten i kårstyrelsen, säger Christoffer Hällfors och Caroline Lång, kandidater i kårvalet i november.

Lång representerar socialdemokraterna och Hällfors liberala studerande LSK i den politiskt obundna valföreningen Fakula Vasa.

Fram till år 2010 hade Vasa och Åbo skilda kåravdelningar med egen styrelse. Efter 2010 har Åbo och Vasa gemensam styrelse.

- Öka studentkårens närvaro i Vasa, göra kårhuset Havtornen mer studerandevänligt och jobba för fler läsesalar till Åbo akademi i Vasa. Det här är vad Fakula Vasa vill arbeta för, säger Lång och Hällfors.

Fakula Vasa har lyckats samla 27 kandidater till kårvalet den 5-6 november.

- Jag tror att röstningsbenägenheten ökar då vi har så många kandidater, säger Hällfors.

Själv har han länge varit aktiv inom studentkåren.

- Jag vill att kårfullmäktige jobbar för ökad trivsel på Academill, säger en av de studerande Yle österbotten har talat med.

Dessutom vill samma studerande få den utbildning de har rätt till, alltså att standarden på utbildningen hålls på en hög nivå.

Flera som inte tänker rösta

Då vi anonymt frågade studerande på Academill om de tänker rösta i kårvalet svarade en nej. Flera sade ja och några att de först måste kolla vilka som ställer upp i valet.

I förra kårvalet röstade en femtedel av de studerande.

Läs också