Hoppa till huvudinnehåll

Biaudet vill ha polisutredning om diskriminering

Nattklubbskö.
Det spelar roll vilken hudfärg man har i kön till en del nattklubbar, visar Ögonvittnets test. Nattklubbskö. Bild: Yle Ögonvittnet mörkhyade

Minoritetsombudet Eva Biaudet har bett polisen utreda ett antal diskrimineringsfall som uppdagades i Yles undersökande program Ögonvittnet på torsdagen.

Programmet avslöjade med hjälp av en testgrupp utrustad med gömda kameror, att både en del restauranger och arbetsgivare i Finland fortfarande behandlar personer med utländsk bakgrund sämre än personer med finländskt namn och utseende.

För Eva Biaudet kommer diskrimineringen inte som en överraskning, men hon anser anser att de här fallen var så iögonfallande, att polisen måste utreda om det har begåtts brott.

- Fallet är allvarligt, och det är olagligt att diskriminera. En domstol bör avgöra om det här uppfyller kriterierna för brott, säger Biaudet.

Två av sex arbetsgivare sade rakt ut i programmet att de hellre anställer finländare, trots att lagen förbjuder det här.

- Också andra undersökningar, där hundratals ansökningar har skickats, visar att det är mycket svårt att att ens få komma på intervju om man har ett utländskt klingande namn. Redan i det här skedet behandlades de sökande olika, säger Biaudet.