Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsarbetare upptar cancerpatienters parkeringsrutor

cancerkliniken
Patienter på cancerkliniken får köra runt och leta efter parkeringsplatser eftersom byggarbetare parkerar framför sjukhuset cancerkliniken Bild: YLE/Jessica Edén webbdoktorn

Byggnadsarbetarna får parkera var de vill på Mejlans sjukhusområde, bara de betalar. Ska inte kundparkeringen vara för patienterna, undrar Inger Tallqvist som är patient på cancerkliniken

- För ett par veckor sen var jag där med bilen och väntade på att en plats skulle bli en ledig. Jag blev jätteförvånad när det ur en annan bil som hade stått och köat och fick sin parkeringsplats före steg ut två män som helt tydligt var byggarbetare, berättar Inger Tallqvist som är projektledare på en PR-byrå.

Hon har efter det följt med vad som händer på parkeringsplatsen. Inger Tallqvist besöker cancerkliniken dagligen för att få strålbehandling, och ser varje gång bilar på parkeringsplatsen som inte ser ut att tillhöra patienter. Hon undrar om det är den billiga parkeringen utanför cancerkliniken - bara en euro timmen - som fått arbetarna vid sjukhusbyggena att använda parkeringsplatsen.

- De hade lämnat sin bil där för åtta timmar, så jag blev nyfiken. Den gången fanns det fyra bilar som helt tydligt inte var patientbilar, man såg att där fanns bygghjälmar. De hade parkerat för åtta timmar. Det gör ju förstås en frustrerad att hur är det möjligt att det här tillåts, undrar Inger som varit patient på kliniken sedan i våras då hon diagnostiserades med bröstcancer.

Parkeringen i Mejlans svår för alla

En ny parkeringsgrotta kommer att bli färdigt hösten 2014, men till dess gäller det bara att hålla ut säger Aaro Toivonen på HNS fastigheter. Extra parkeringsplatser för personalen har organiserats i en privat parkeringshall längre ner på Paciusgatan, men det finns inga parkeringsplatser som är särskilt ämnade för arbetarna på de byggen som pågår i Mejlans. Inger Tallqvist tycker att kundparkeringen ska vara för sjukhusets kunder - alltså patienterna på Cancerkliniken. Hennes behandling tar bara 10 minuter, så det känns bökigt att köra in i parkeringshuset som finns på området.

- I går råkade jag se en parkeringsövervakare som gick där och skrev ut böter. Jag frågade damen att hur ser ni på att det finns bilar parkerade som inte hör till patienter på patientplatserna. Hon sa att det tar de inte ställning till, det är bara ifall de inte betalat parkeringsavgiften som de får böter, säger Inger.

Aaro Toivonen på HNS-fastigheter berättar att byggnadsfirmorna har fått ett antal parkeringspass att dela ut till sina anställda. Precis som alla andra kan byggnadsarbetarna få böter om de parkerat fel, det är Helsingfors stad som sköter om parkeringsövervakningen.

- Byggarbetarna får böter om de parkerat på fel plats, utanför parkeringsområdena eller på en räddningsväg, säger Aaro Toivonen.

Men om en byggnadsarbetar parkerat alldeles korrekt och betalat för att få stå 8 timmar rakt utanför cancerkliniken på kundplatserna - kan ni då ge dem en varning?

- Nej inte om de betalat helt som sig bör, men det är förstås svårt att säga om ett enskilt fall. Vi vet inte vart den här personen har gått. Det finns en stor byggarbetsplats vid Cancerkliniken så det är svårt med parkeringen där, säger säkerhetschef Aaro Toivonen på HNS-fastigheter.

På Mejlans sjukhusområde pågår flera stora byggprojekt. Tornsjukhuset byggs om, Kvinnokliniken får en tillbyggnad och Cancerkliniken får en till flygel.

Helena von Alfthan

Läs också P-böterna haglar kring sjukhus och hälsocentraler
”Man bötfäller fordonet, men tänker inte på vem som betalar”
Välimäki: Fräckt att bötfälla patienter

Läs också