Hoppa till huvudinnehåll

FNB, dopning och domar - detta har hänt

Skid-VM i Lahtis, Antti Leppävuori, Jari Piirainen och Pekka Vähäsöyrinki Bild: Yle vähäsöyrinki

Vändpunkterna i historien om FNB, skidförbundet och eventuellt dopade skidåkare är många och det är inte helt lätt att hålla reda på detaljerna. Yle Nyheter satte ihop en sammanfattning.

1998: FNB-journalisten Johanna Aatsalo-Sallinen skriver en artikel i vilken hon beskyller skidåkaren Jari Räsänen för att ha använt tillväxthormon sedan år 1996. Artikeln anger också att ledande personer inom skidförbundet varit intresserade av användningen av de förbjudna ämnena. Artikeln leder till att både Aatsalo-Sallinen och FNB:s chefredaktör Kari Väisänen polisanmäls för förtal.

1999: I den uppmärksammade rättegången döms Aatsalo-Sallinen och Väisänen till 30 respektive 45 dagars villkorligt fängelse och dagsböter. De döms dessutom att betala skadestånd till Räsänen och ledande personer inom skidförbundet. Skadeståndet och ersättningarna uppgår sammanlagt till över 300 000 euro (1,9 miljoner mark). Man hade yrkat på skadestånd på 850 000 euro (5,1 miljoner mark). Bland annat Skidförbundets ordförande och riksdagsledamot Esko Aho får 100 000 mark i skadestånd, likaså Skidförbundets chef Esa Klinga. På grund av den fällande domen meddelar Kari Väisänen att han lämnar FNB.

2001: I världsmästerskapen i skidåkning i Lahtis avslöjas det att sex personer i landslaget har tagit det förbjudna ämnet Hemohes, bland dem Mika Myllylä, Virpi Kuitunen och Jari Isometsä.

2002: FNB:s Aatsalo-Sallinen och Väisänen överklagar domen och hovrätten förkastar de ersättningar som de tidigare blivit dömda att betala. Domen vinner laga kraft. FNB medger att uppgifterna i nyheten från 1998 är felaktiga.

2008: Centralkriminalpolisen inleder en förundersökning om huruvida personer inom Skidförbundet begått mened i rättegången år 1999.

Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori, Jari Piirainen och Jari Räsänen
Från vänster Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori, Jari Piirainen och Jari Räsänen Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori, Jari Piirainen och Jari Räsänen Bild: Yle skidskandal

2010: Åtal väcks mot tränaren Pekka Vähäsöyrinki, tidigare chefen Jari Piirainen, tidigare skidåkaren Jari Isometsä och tränaren Antti Leppävuori.

2011: Jari Räsänen döms till ett år och Pekka Vähäsöyrinki till nio månader villkorligt fängelse i tingsrätten. Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri och Räsänen och Vähäsöyrinki konstaterades ha vilselett rätten för att få egen ekonomisk vinning i det omfattande målet som gällde Finska Notisbyråns dopningsnyheter. En kort tid efter domen meddelar Väsöyrinki och Räsänen att de överklagar domen till hovrätten. Åtalen mot Jari Piirainen och Antti Leppävuori förkastades. Under rättegången kallas bland annat de tidigare skidåkarna Janne Immonen, Jari Isometsä och Harri Kirvesniemi som vittnen.

2012: Hovrätten ändrar inte på domarna mot Jari Räsänen och Pekka Vähäsöyrinki.

2013 juni: Janne Immonen, Jari Isometsä och Harri Kirvesniemi åtalas för att ha vittnat falskt under rättegången år 2011.

2013 augusti: Högsta domstolen tar inte upp fallet med Jari Räsänen och Pekka Vähäsöyrinki vilket innebär att Helsingfors hovrätts dom står fast.

2013 oktober: Helsingfors tingsrätt dömer Immonen, Isometsä och Kirvesniemi till sex månader villkorligt fängelse vardera för osann utsaga inför domstolen.