Hoppa till huvudinnehåll

Merkels långa väg mot en regering

Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER cdu

I Tyskland tog man på torsdagen ett stort steg i riktning mot en ny regering. Ledningen för de tyska socialdemokraterna gick till slut med på att inleda egentliga koalitionsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater. Många kvistiga frågor måste ändå få ett svar, innan Tyskland har en ny regering.

Det krävdes till slut tre rundor av sonderingar innan den gemensamma viljan till slut fanns där. Eller som kristdemokraternas generalsekreterare Hermann Gröhe säger, man har nu hittat en grund som det går att bygga vidare på.

Samtidigt är det ändå helt klart att det ännu kommer att krävas hårda förhandlingar innan det råder en gemensam vilja gällande många av tvistefrågorna partierna emellan. Under de senaste dagarna har socialdemokraterna gång på gång betonat att det måste ske reformer på den tyska arbetsmarknaden.

– Kristdemokraterna vet att vi vill införa en heltäckande minimilön på 8,50€ i timmen, för alla branscher i hela landet, säger socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.

– Reformerna på arbetsmarknaden är för oss centrala frågor och utan att de här reformerna blir det inget regeringssamarbete mellan SPD och CDU, fortsätter Gabriel.

Närmande utan löften

Kristdemokraterna har tidigare kategoriskt sagt nej till en heltäckande minimilön, men under de senaste dagarna har man signalerat att den kanske är möjlig i alla fall. Man är ändå varit noggrann med att poängtera att man inte kan börja dela ut några gåvor, så länge de egentliga regeringsförhandlingarna inte ens har kommit i gång.
Det är alltså utan några som helst löften, som partibasen Gabriel måste övertyga socialdemokraternas partikonvent att på söndag rösta för koalitionsförhandlingar med CDU. Det blir med största sannolikhet ett ja, men frågar man de socialdemokratiska gräsrötterna, blir det snabbt klart att det verkligen inte handlar om ett äktenskap som bygger på kärlek.

– Jag är inte någon stor vän av den här koalitionen. Men om det är så här det ska vara, kan man bara hoppas att vi kan sätta en viss prägel på regeringsprogrammet. Och att vi inte igen är de stora förlorarna, som förra gången vi samarbetade med Merkel, konstaterar man vid en av SPD:s lokalavdelningar.

Kristdemokraterna måste ännu komma med en hel del erbjudanden, är många socialdemokrater överens om. Men som sagt hittills har man inte gett några löften. Och de skattehöjningar som socialdemokraterna talade om inför valet, kan man inom partiet säkert redan glömma.

Inga andra alternativ

Trots att regeringssamarbetet redan nu ser ut att kunna bli rätt så konfliktfyllt, så är den så kallade stora koalitionen ändå i nuläget det bästa alternativet för bägge partier.

För Merkels kristdemokrater räckte det i valet inte ända fram till en egen majoritet i förbundsdagen. Och efter att de gröna tidigare i veckan tackade nej till vidare förhandlingar, är socialdemokraterna det enda alternativet, om man vill ha en majoritetsregering. Och det vill Merkel ha. Det sade hon redan på valdagen.

Man har visserligen intygat att förhandlingarna med de gröna skedde i god anda och man har också lämnat en bakdörr öppen för fortsatta förhandlingar, om samarbetet med socialdemokraterna inte blir av. Det mesta av det här är ändå taktiskt spel för att sätta ytterligare press på socialdemokraterna. För det är de som sannolikt skulle förlora mest på om det inte kommer till en så kallad stor koalition.

Ett måste för SPD?

Kristdemokraterna räknar kallt med att socialdemokraterna inte vågar riskera att det kommer till nyval. Regeringskoalitionen mellan CDU och SPD är det mest populära alternativet bland tyskarna. Och om socialdemokraterna säger nej till samarbetet, är det högst sannolikt också de som blir bestraffade i ett möjligt nytt val. Och det här är förstås en risk man helst inte vill ta.

Men riskabelt är det också att samarbeta med Merkel. Det fick de tyska liberalerna känna av i valet för en månad sedan och det fick socialdemokraterna själva märka under åren 2005 till 2009. Många socialdemokrater frågar sig säkert om det verkligen kan gå bättre den här gången.

Problematiska styrkeförhållanden

För Angela Merkel skulle en stor koalition betyda en mycket bred majoritet i förbundsdagen. Den närmast marginella oppositionen består av de försvagade gröna och det likaså försvagade vänsterpartiet die Linke.

Tyska statsvetare är redan oroade över att det mycket ojämna styrkeförhållandet mellan de två möjliga regeringspartierna och de två oppositionspartierna, kan vara skadligt för den parlamentariska demokratin.

De egentliga regeringsförhandlingarna väntas komma igång på onsdag. När förhandlingarna väl är genomförda kommer ännu de socialdemokratiska partimedlemmarna att få ta ställning till om ett regeringssamarbete är möjligt.

Det kommer alltså ännu att dröja veckor innan Tyskland har en ny regering. Och så finns ju alltid möjligheten att socialdemokraterna säger nej i alla fall.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes